понеделник, януари 03, 2005

Пътните нарушения

Когато дойдох попитах колегите колко е опасно да се кара кола от Бризбън до Сидни. Те казват, че има два пътя и по единия е опасно. Питам ги колко трагични инцидента има в Австралия за тази година. Оказа се, че били около 100.

Веднага им казвам, че в България само до края на октомври има загинали по пътищата 880 човека. Без да броим колко хиляди са пострадали трайно. Те веднага решиха, че България е голяма страна. Но България е 7 млн. От тези 7 млн повече от половината са пенсионери, а от останалите има и деца. Австралия е млада по население държава и е повече от 18 млн. 100 срещу почти 900 а може би до края на 2004 ще бъдат 110 срещу 1000.

За първи път забелязвам колко полезна може да бъде една рекламна кампания. Не зная кой финансира обществено полезните реклами. Може би общината а може би е въпрос на престиж една рекламна агенция да участва. Намерили са начин.

Засега любима ми е рекламата е "Ако не си сложите колана, ще сложите $230". Финансово така е организирана системата, че си платил глобата почти веднага след като са те видяли без колан. Глобите са меко казано сериозни. До момента не съм виждал глоба под $200. Отделно $10500 е глобата ако продаваш цигари или алкохол на лица под 18 години.

Ето статистиката за нарушенията около нова година: Общ брой на заловените да управляват след употреба на акохол 338, 103 без колан и 1422 с привишаване на скоростта. Арестуван е водач, който управлявал с 0.199 алкохол.

Не мога да кажа малко ли са или много. Но е сигурно, че всички тези ще понесат наказанието си и е изключено да са били с 1 повече и този 1 вместо да влезе в статистиката да е платил "едни 10 лв" да се почерпят проверяващите.

Интересно е как се наказва превишаване на скоростта. Ако е до 30 км има само отнемане на точки. Ако е с 40 или повече отнемат точки и ти забраняват да управляваш за 6 месеца. Управлението без книжка е много опасно и направо се излежава май.

Ако обаче обещаеш пред съдията, че "няма да правиш повече така" ти дават право да управляваш, но си със специален режим. Ако за периода 6 месеца направиш повече от 1 точка нарушение то веднага губиш правото да управляваш за два пъти по-дълго време - 12 месеца. Ако те накажат по този начин просто губиш право да управляваш за този период.

Има съвсем малко изключение. Може да измолиш, но не е задължително да ти разрешат да управляваш по определен маршрут. Само по него. Примерно казваш, че няма начин да ходиш на работа. Доказваш, че няма начин да ходиш на работа. Може по преценка на съдията да ти разрешат да упраляваш колата си от вас до работата и само когато ходиш или се връщаш от работа.

За един друг инциден в интернет пишеше: арестуван е и ще отговаря пред съдията тази сутрин. Може би това последното е най-силното в системата. Ще отговаря пред съдията на сутринта след като са го заловили. Няма "домашен арест", няма "подписка". Вечерта те хващат и на другия ден си в съда. Зная, че и в България има бързо производство, но там нещо не работи в системата.