вторник, януари 04, 2005

Кредитните карти

До съвсем скоро смятах кредитните карти като заговор между заклети банкери как да накарат всеки, който е навършил 18 години да тегли заем от банката всеки месец.

Кредитната карта се оказа нещо много по-ценно от просто задължението, заради което трябва да работиш. Реално тя отваря нови ниши за бизнеса. Позволява да се намали рязко бюрокрацията и да се създаде така известното в България, с липсата си, "доверие" между "партньори".

Изкарването на кредитна карта в Австралия не е много лесно. Може би причината при мен е липсата на кредитна история.

Още при отварянето на банкова сметка те попитат "Нали и кредитна карта ще си искате? Нали?" После трябва да избереш една от 12-те възможности. От $30 на година за поддържането на картата до $0 на година, но с разни други отежнения.

След като получих одобрителната усмивка на служителката разбрах, че трябва да изчакам 2 седмици.

След 1 седмица ми се обадиха да ми кажат, че съм забравил да кажа колко получавам на месец. Няма как да е вярно защото лично го попълних първия път като бях в банката. Наложи се хора от офиса да се обаждат за да потвърдят, че наистина работя там.

След още 1 седмица ми изпратиха писмо в плик в който ме уводомяваха, че въпреки "многобройните им опити" да се свържат с мен до момента не са успяли. Независимо, че предната седмица говорих с тях и мобилния телефон и все още е същият. Сега искаха да им пратя копие от визата си. Още при първото посещение в банката направиха копие от визата и копие от паспорта. Може да са го загубили. Банка е все пак и има много документи.

Скоро наближава 1 седмица от последния ми контакт с банката. Ще видим с какво ще ме изнанадат. Току виж кредитната ми карта пристигне.



Лихвата по кредита нa картата е %18. Това си е много с каквото и да го сравним. Хубавото е, че имаш период в който не ти се начислява кредит. Брои се за 50 дни, но реално е 20. Ако направиш покупка на 1-ви с кредитната си карта това е като да изтеглиш от банката заем. В края на месец, когато ти се изплаща заплатата, ще е добре да си го платиш. Ако пропуснеш и оставиш за следващия месец ще трябва да плащаш и лихвата. Най-вероятно това се случва често.

Има много неща, които не са ти достъпни без да имаш кредитна карта. Няма как да си вземеш бърз интернет без кредитна карта. Просто няма и това е.

Кредитната карта се оказва много полезен за бизнеса инструмент. Вече няколко пъти виждам автомати за филми. Автомати като тези за кафе в България. Няма никой, който да ги наглежда и да ти проверява върнал ли си предния филм. Ако искаш да си вземеш филм под наем просто си набираш номера на филма и подаваш информация за кредитната си карта. Няма договори да подписваш, няма адреса или телефони да даваш. Ако случайно забавиш връщането никой не се притеснява. Компанията която ти е отдала под наем фима си взимат пари от картата. Те са кредит така, че няма да свършат.

Ако влезеш в хотел няма нужда да те питат къде живееш. Достатъчно е информацията от кредитната карта. Ако нанесеш вреда на хотела не е необходимо твое участие за да я платиш. Веднага "теглят заем" от банката на твое име и те остават да го платиш когато намериш за добре.

Кредитните карти решават един сериозен проблем, който съшествува в България. Възможността да платиш въпреки твоето желание.

Търговеца никога не би рискувал да ти вземе пари от картата ако няма как да докаже, че е имало основателна причина за това. Ако злоупотреби просто спира да е търговец. А ако нямаш възможност да ти плащат с кредитна карта като търговец си извън "играта" за винаги! Тук можеш да платиш дори пуканки с карта. Хората не обичат да носят пари в банкноти и монети.

Хубавото на кредитната карта е, че дори и някой да ти я открадне няма да ти създаде проблем. Винаги можеш да кажеш: "Тези неща не съм ги плащал аз". Ако това е така банката ти възстановява сумата. Ако не е вече имаш проблем за цял живот. Търговеца също си е получил парите. Как става това що опиша някой друг път.

Кредитната карта е необходимост за съвременната икономика. Дано в България по-скоро да стане масова практика хората да пазаруват с кредитни карти. За това няма никакви пречки. Може би само сивата икономика. Реално най-голямия плюс е за обикновенните хора.

И още един извод, който си направих. Дебитната карта има общо с кредитната карта само по думата "карта". Дебитната карта е опасна. Тя не позволява на търговеца да я използва спокойно. Не позволява на купувача да я използва спокойно. Дебитните карти не заместват кредитните. Дано и в България се появят истински кредитни карти в реалната икономика. Може да не са валидни за цял свет, но това няма да ги направи по-малко значими за българската икономика.