вторник, януари 01, 2008

Ставате ли за емигрант?

Интересен тест, който видях наскоро от в един от форумите. Човека, който го публикувал е с псевдоним nov_sum и описва опита си по следния начин:

Прибрах се преди месец и не смятам да се връщам повече. Работих какво ли не – мебелна фирма, докер, разносвач на пици, градинар, шофьор на такси , пиколо... С всякаква такава обща работа там ще сте материално толкова добре, колкото и в БГ. Америка отдавна е много различна и не това, което беше. Ще живеете в един чужд свят, свят който е много по-различен от вашия, ще търсите щастието там, където то не е. Е, за всеки е различно разбира се. Но аз не съм от тия, за които смисълът на живота е да има с какво да напълня хладилника – това съм го можел навсякъде. Сега съжалявам ужасно за загубената една година, за това че изпуснах страшно много възможности, за да си търся късмета на 12000 километра от там, където е сърцето ми. Майната им на загубените пари. Спечелването на зелена карта може да е мечта за едни, но на мен ми обърка живота и разби семейството.


Според мен теста много точно синтезира основните проблеми с които хората се сблъскват . По-добре го попълнете преди да участвате за зелена карта догодина.

-----------------------------------------------------

Отговаряйте с ДА/НЕ:

1. Възрастта Ви над 35 години ли е?

2. Семеен/семейна ли сте?

3. Имате ли деца на възраст между 12 и 16 години, които ще пътуват с Вас?

4. Имате ли собствено жилище в България?

5. Имате ли работа в България?

6. Доходите Ви в България са поне колкото средния доход в страната?

7. Може ли да се каже, че вашето ниво на владеене на английски език е по-ниско от средното?

8. В случай че сте семеен/семейна, може ли да се каже, че нивото на владеене на английски език на вашият съпруг/съпруга е по-ниско от средното?

9. Вярно ли е, че нямате особена квалификация?

10. Вярно ли е, че нямате висше образование?

11. В случай че сте семеен/семейна, вярно ли е че съпругът/съпругата Ви няма висше образование?

12. В случай, че имате образование по-високо от средното и/или имате специална квалификация, вярно ли е, че не сте проверили ли дали то се признава в САЩ и дали има търсене на такива специалисти в града, в който планирате да живеете?

13. Вярно ли е, че не сте работили извън България досега?

14. Вярно ли е, че не сте живели извън България досега?

15. Вярно ли е, че разчитате да работите неквалифицирана (нискоквалифицирана) работа, за да се издържате в САЩ?

16. Вярно ли е, че впечатления за съвременния живот в САЩ си създавате единствено от единични разкази на познати?

17. Вярно ли е, че не сте проверили и съответно изчислили, какъв общ доход ще Ви е необходим в САЩ, за да живеета със стандарта от България?

18. В случай че сте семеен/семейна, вярно ли е, че не всички членове на семейството Ви споделят Вашия ентусиазъм за заминаване?

19. Имате ли близки приятели и роднини в България, за които предполагате, че ще ви липсват (на Вас или на някой от семейството Ви) дотолкова, че това да усили настроенията Ви за връщане в България скоро след пристигането Ви в САЩ?

20. Вярно ли е, че участвахте в лотарията “Зелена Карта” без да сте напълно убедени, че искате да спечелите и да заминете?

21. В случай, че сте семеен/семейна, вярно ли е, че планирате в началото да работи само единия от вас?

22. Смятате ли, че заплащането за работата, която предполагате/възнамерявате да работите ще бъде по-ниско от $12.00/час?

23. В случай, че сте семеен, смятате ли, че заплащането за работата, която предполага/възнамерява да работи съпругът/съпругата Ви, ще бъде по-ниско от $12.00/час?

24. Вярно ли е, че изборът на място за установяване в САЩ е направен без да проверите цената на живот (наеми, транспорт, заплати и т.н.) на това място?

25. Вярно ли е, че социалният живот и контактите с близки и приятели са важни в значителна степен за да се чувствате добре и спокойни?

26. Планирате ли да работите известно време в САЩ и после да се завърнете в България?

27. Вярно ли е, че не сте подготвен финансово за период от няколко (например 3) месеца, в който може да се наложи Вие (и семейството Ви) да се издържа със собствени средства, докато намерите подходяща работа и започнете да работите?

28. Вярно ли е, че в случай на трудности в началото на престоя Ви в САЩ, ваши близки или членове на семейството ви, биха започнали да настояват за връщане в България?

29. Вярно ли е, че не познавате добре законите и нормативната база в САЩ?

30. Пушите ли?

31. Консумирате ли алкохол повече от 3 вечери в седмицата?

32. Страдате ли някое от “стресовите” заболявания (например високо кръвно, лесно стомашно неразположение, главоболие и т.н.)

33. В случай, че сте семеен/семейна, вярно ли е, че отношенията Ви със съпругът/съпругата Ви са се изострили във връзка с някои разногласия по заминаването в САЩ?

------------------------------------

0 до 10 отговора “НЕ” – Откажете се от идеята за емиграция. Според нас шансовете Ви за успещна емиграция в САЩ са много близо до нулата. Разбира се, Вие взимате решенията в своя живот, но нашият приятелски съвет е да не предприемата тази стъпка, защото вероятно ще Ви създаде много трудности и ще изживеете разочарование.


11 до 18 отговора “НЕ”
– Вероятността за успешна емиграция не е достатъчно висока. Преосмислете добре заминаването си. Надяваме се, че имате време до заминаването и бихте могли да засилите подготовката си. Пожелаваме ви да вземете трезво решение. Късмет!

19 до 24 отговора “НЕ” – Шансовете ви за успех в САЩ изглеждат сравнително реални. Надявам се, че този тест Ви е показал слабостите в подготовката Ви. Опитайте се да ги отстраните доколкото това е възможно. При всички случаи, заминаването Ви изглежда сравнително правилна стъпка. Ще имате нужда от късмет, здрави нерви и търпение.

25 до 33 отговора “НЕ” – Според нас са налице необходимите предпоставки, за да се чувствате комфортно в САЩ. Желаем Ви много късмет и успех в САЩ!