сряда, януари 05, 2005

Книгите и книжарниците

Аз имам слабост към книгите и тук за първи път попаднах в Книжарница. Книжарницата е на няколко етажа. На най-горния етаж са книгите за деца и ученици. Там има е място в което деца може да седнат в детски кът и да разглеждат свободно книгите без никой да им пречи. Може да ги гледат цял ден. Никой не гледа кога си дошъл. Има моливи, бои и празни листи. Всичко това безплатно. Ако отидеш с детето си да има с какво да се занимава докато ти разглеждаш на спокойствие книгите от долните етажи.

Всички книги са достъпни. Няма нужда да "помолиш" някой да ти подаде енциклопедията за $299 за да я погледнеш. Няма нито една книга поставена в пликче, на което да пише "за разглеждане 1 лв.". Може би не са се сетили за този трик.

Най-долният етаж е само за книги свързани с компютърните технологии. Повечето от книгите, които бих желал да имам са там. Подбора е правен от човек, който разбира. Има доста ценни книги, както последни издания от преди 2-4 седмици, така и издания от преди 2 години. Просто мечта. Да се чуди човек кое да си купи първо.

Като цяло в момента нямам високо мнение за образованието в Австралия. Вярно е, че не познавам много хора, но дори и тези които познавам не ме впечатляват с познание за света. Няма да влизам в подробности сега.

По интересно е нещо друго. Правителството на Австралия е направило оценка по-добре от мен и е решило, че трябва да се помага на хората, които са решили да купуват книги. Повечето от книгите са внасят от Великобритания или от САЩ. Цените са високи.

Разбира се, че имат и такива, които са от Австралия. Едва ли на друго място ще издадат "Най-великите играчи на крикет 1900-2000". Специално ще напиша за този спорт след като разбера какви са привалата. Според един колега крикета е като шаха - интелектуална игра. Като гледам "шахматистите" по терена имам друго усещане, но не го питах дали е играл шах.

Да се върнем на държавната помощ за образованите хора. Няма ДДС на книгите. Поне за момента с такова усещане оставам. Но дори и да греша за другото съм сигурен. Ако си купиш книги за $100, което не е толкова трудно, това ти е разход за теб и се приспада преди начисляването на годишния ти данък.

Нищо странно. Решили хората и го направили. Но са направили и още нещо. Държава е приценила, че трябва да инвестира в знанието на поданниците си и е решила: "Ако купите книги за $100 ние ще ви дадем $50 от тях".

За всяка книга закупена в Австралия държавата ти дава 50% от цената!

Дано някой ден някой в България се замисли върху този опит за помощ на хората, които искат и могат да четат. Дано.

ПОПРАВКА: Моя позната, която е вече няколко години тук ме поправи. Книгите, които ти ги отчитат за разход са само тези свързани с професията. Ако купиш голям красив справочник за птици и работиш като програмист това не се смята за разход.