вторник, декември 23, 2008

Електромагнитни излъчвания

Всичко, което консумира електричество създава електромагнитно поле. Някой устройства създават повече, други по-малко, но има ли ток има електромагнитно поле.

Преди много години се е смятало, че щом не се вижда значи не ни пречи, но после по по-болезнения начин се е доказало, че силните полета убиват всичко което мърда включително и човека. Няма как да се забранят, но поне се правят опити да се намалят. Има и положителни примери. Примерно микровълновата създава поле, с което загрява водата и по този начин затопля това, което сложим вътре.

Аз лично не смятам, че в къщи имам по-силен излъчвател от микровълновата. Наскоро обаче трябваше да премина на безжичен Интернет. Според мен за компютърна мрежа кабела е винаги за предпочитане, но някой устройства просто не разбират това и им трябва безжичен Интернет.

Прочетох, че може да се купи сравнително евтино уред за измерване на електромагнитните излъчвания. Преди да включа Интернет антената си поръчах следният уред:



Към него има доста подробно описание как точно да се използва. В зависимост от дължината на вълната и вида и уреда може да покаже, че няма излъчване в близост до него, но има малко по-далече. Също така понякога се засичат само в една посока, но в перпендикулярната няма нищо като индикация. Ръководството помогна в няколко от измерванията.

Като пристигна започнах да измервам всичко, което работи с електричество. Уреда не е много прецизен, но според сравненията с доста по-скъпи уреди правени от разни хора по Интернет пише, че успява до покаже доста точно доколко излъчването е опасно и колко едно излъчване е по-опасно от друго.

Започнах с микровълновата. Там се оказва, че освен ако не си поставиш главата до стъклото да наблюдаваш как точно се върти сандвича няма от какво да се притесняваш. Хората са знаели, че има излъчване и са обезопасили уреда.

Продължиш с мобилните телефони. Там ако няма излъчване няма и разговор. Все пак останах приятно изненадан. Първо телефона наистина излъчва забележимо само когато говориш. През останалото време пести батерия и излъчването е близко до нула. Когато говориш излъчва тази част, която стои най-далече от главата. Примерно на моя телефон излъчването е от най-долната част на телефона. Желателно е когато се говори да не се доближава тази част до главата. Най-добре е със слушалка. Безжична слушалки са с около 100 пъти по-малко излъчване.

После дойде ред на безжичния Интернет. На разстояние около половин метър от антената уреда не отчиташе опасни електромагнитни излъчвания. Ако не спиш до антената няма опасност. Все пак е по-добре е да не е близо до места на които си играят деца или се минава често.

Ако обаче имаш часовник с големи цифри от онези с радиото които са включени в контакта по-добре ще е да си по-далеко от него. Опасно е да стои до главата ти "за да го чуеш". Има трансформатор, който излъчва доста повече от мобилен телефон. Предполагам колкото е по-евтин толкова повече излъчва, но и "скъпите" не излъчват малко. Този уред е опасен за здравето.

Проверих всичко наред преди да открия случайно най-опасният уред в къщи. Това беше изненадата. Най-опасният уред е миялната машина! Моята миялна машина, има голям електромотор, който излъчва като за световно. Според уреда е много опасно ако се намираш дори на около метър от миялната докато тя работи. Това беше по-опасно от всичко останало в къщи.

В Интернет намерих още няколко интересни неща за измервателният уред. Този, който аз купих се купува също за откриване на духове. Щото нали духовете и те електромагнитни полета създавали. Ако някой иска да знае кога духовете идват на посещение това е уреда, който ще ви извести. Изключително полезно ми се вижда, но аз лично нямам опит в използването му в тази сфера.