сряда, януари 26, 2005

BPAY

Има няколко начина да си платиш сметките. Повечето съществуват и в България, но има един, който е хитро измислен а засега не е реализиран.

Вероятно с приватизацията на продажбата на ток от различни компании ще се появи. Причината е, че много улеснява сложните схеми на доставка като преносната среда от едина фирма, информацията от друга а поддръжката от трета.

Примерно аз си плащам наема с превод към BPAY номер. Зад този номер стои приблизително следната схема: 7% от наема отиват за фирмата, която поддържа сградата. 2% отиват някъде, а останалото към собственика на жилището, който никога не съм виждал а и няма да видя.

Схемата може да е произволно сложна. Може част от парите при различни условия да преминават към различни сметки. Примерно ако си платил по-късно или ако си превел по-голяма сума.

Всичко това е скрито от клиента. Когато искаш да си платиш някаква сметка е достатъчно да знаеш BPAY номера и твоя reference номер. Влизаш в интернет и си плащаш всичко, която може да ти се наложи да платиш. Стига да имаш пари в сметката си :)