понеделник, януари 17, 2005

Барбекю

За национални спортове в Австралия се смятат крикет и ръгби. Спокойно към тях може да се причисли барбекюто. Дори това може да се окаже най-практикувания спорт.

Всяка събота и неделя парковете са пълни с хора, които носят торби и хладилни чанти. За хладилните чанти ще напиша отделно, защото никога не съм предполагал, че може да има хладилна чанта, която не може да се носи от един мъж. Дори и като и пусне колелцата пак трудно се пренася.

В магазина може да си купиш готово за препичане месо. Подправки за бербекю и разни екстри като спрей за изпичане и от "другата" страна на мръвката. Специални вилици за барбекю. Цяла индустрия има около този национален спорт.

Държавата се е погрижила във всички по-големи паркове да има печки. Отгоре има голям плот, удобен за подреждане на малки и по-големи тавички, чаши, тенджерки и пликове с месо и подравки. Печката е така поставена, че около нея на растояние 4-5 метра няма нито дърво, нито покрив. Докато ти печеш месото, слънцето изпича теб.

Всяка такава печка е на ток. Има копче, което след като го натиснеш ти загрява за точно 5 минути скарата. След 5 минути трябва пак да натиснеш, ако искаш да продължиш. Обикновенно забравяш и се усещаш след като спре да цвърчи месото. Натискаш пак и така, докато свърши месото.

Ползването на печката е напълно безплатно. Можеш да я ползваш колкото дълго решиш. Като част от общоприетото е да си почистиш скарата след теб. Обикновенно, за да стигнеш до печката, се нареждаш на "опашка". Докато я ползваш има други групички, които чакат реда си.

Ако решите да участвате не отивайте, като нас в 11:00,защото слънцето е убийствено през тази част от годината. Трябват поне няколко човека, които да се жертват да стоят около месото и после да събират сили на сянката. Но ние бяхме млади хора с много желание и просто беше въпрос на чест да изядем занесеното.

Когато си тръгвахме около 16:00 започнаха да идват австралийците. Като специалисти в този спорт знеха кога трябва да влязат в играта. По това време слънцето е вече приятно. Можеш да излезеш от сянката и да се насладиш на залеза.

Другия път и ние ще направим така,защото вече познаваме играта :)