сряда, януари 05, 2005

Пушенето и пушачите

Няма конституция, в която да пише, че гражданите са длъжни да бъдат живи и здрави. Обикновенно имат право на здраве и живот, но не и задължение да ги пазят.

Хората, които ме познават знаят какво мисля за цигарите. С две думи "нищо хубаво". Като тръгвах от България имаше информация, че все пак има една страна в света, в която пушат повече хора като процент от населението - Куба. За мен е странно как може някъде да се пуши повече от България? Звучи ми невероятно.

Защо страни като Мексико и Колумбия имат по-малко пушачи? В тези южноамерекански страни пушенето е част от традиците и културата, а в България е просто грозен, вреден и самоубийствен навик. То не само това, но и вреди на всички около теб. Да не говоря как изглежда жена с цигара в устата. Но това са лични предпочитания.

Когато стане дума за поведението в обществото трябва да се намеси Държавата като регулатор. Защото за държавата е важно хората да бъдат здрави от съвсем ясна икономическа гледна точка.

В Австралия това е реализирано. Успяли са да създадат усещането на хората, че да пушиш е право на избор, но да пушиш на обществени места е забранено. Непушачите имат право на въздух без цигарен дим, а пушачите имат задължение да не пушат къде искат, а само на места на които е изрично разрешено. Може да не са толкова демократични като в България където моя позната Р., когато и напомних, че имам право да работя в среда без цигарен дим, каза "А ние пушачите не сме ли хора, нямаме ли права?".

Дори и когато си на спирка и чакаш автобус никой не "пали една цигара" ей така докато чака. Досега когато се е случвало да чакам човека се е отдалечавал от спирката за да не опушва останалите хора.

Но, тъй като е забранено да се пуши почти навсякъде в затворени пространства, а отворените пространства тук са без климатик :) забелязвам нещо друго. Хората пушат докъде се движат пеш. Дочух, че в автомобил е забранено да се пуши, но не съм сигурен.

На всяко място, от което можеш да си купиш цигари пише: Продажбата на цигари на лица под 18 години е престъпление. Глоба до $10500. Може би е нечовешко да глобиш някой, който е продал кутия цигари с 1/3 от годишния му доход. Досега не съм видял деца с цигара в устата. Едва ли ще видя.

По-добре ли е така? Категорично ДА.

От няколко дни в България всяко заведение трябва да има пространство за непушачи. Твърдо смятам, че това е поредното "решение". Може би пак формално за пред Европа. Ще видим, но аз съм песимист. За да се намали пушенето трябва една кутия цигари да е съразмерима с цената на вредата, която нанася. Нямам представа колко струват тук цигарите, но мой колега си поръчва да му пращат от Босна. По-евтино му е от там да ги пращат.

В момента в Австралия върви рекламна кампания за местата, на които е категорично забранено да се пуши: по спирките на обществения транспорт, плажа, на детски пощадки и още няколко места.

По заведенията от 1-ви Януари 2005 има бележки на половината от масите, които са на открито, че на тези маси е забранено да се пуши. И там не се пуши. Никой не се е сетил да се оплаче на журналистка от регионалната телевизията, която е угасила фаса малко преди да влезе в кадър, как това убива бизнеса и ще остави децата му гладни.

Ето какво има по всички спирки на обшествения транспорт: