четвъртък, януари 27, 2005

Какъв език се говори в България?

Преди няколко дни в една от книжарниците видях книга на издателство LonеlyPlanet - "Източна Еропа". Това издателство има туристически справочници за всяко кътче на земята.

Веднага разтворих на България за да видя какво пише. Не съм очаквал да ми хареса, но не очаквах толкова "хубави" неща да прочета.

Има обща част и някой специални съвети. Един от специалните, специални съвети беше за тоалетните. И само истината. Да не се очаква висока хигиена по обществените тоалетни. Да се избягват по възможност. В голямата си част са от ориенталски вид - дупка в пода. Обикновенно искат някаква сума срещу ползването. Да не се очаква присъствието на тоолетна хартия. И все в този ред.

Но другото, което истински ме подразни е описанието на българския език: Подобен на Македонския ?!?

Не зная как го правя братята от източните покрайнини, но имат много сериозно лоби. Преди време пишеше в историческата информация на страните участващи в Европейското по футбол, че България е била част от Македонското царство (Самуил). Още преди това имаше други глупости на историческа тема.

Разбирам защо трябва да се говори така в държавата Македония, но защо България допуска да се изнасят такива лъжи на публични места в Европа и по света?

След като западния турист прочете това, до края на живота си ще има като спомен от България две неща: Пишат с руски букви и говорят македонски език. Жалко, много жалко че се допуска това. Издателството е от Великобритания и се смята за сериозно и достоверно.

Дано покрай изборите тази година някой да направи на въпрос такива "подробности" защото аз зная със сигурност, че има дипломатически лостове да се коригират тези "незначителни" грешки.