четвъртък, януари 06, 2005

Australia ZOO

http://www.crocodilehunter.com/

Преди да дойда в Австралия едно от малкото неща, които бях гледал за Brisbane беше за Stive Irwin - ловеца на крокодили. Трябва да призная, че този човек е направил нещо немислимо преди това. Успял е с няколко крокодила и много желание да превърне едно пусто място в туристическа атракция.

Комплекса, който е построил се намира на 65 км от града. Транспорта до там не е лесен и възможностите са само няколко. Да намериш (наемеш) кола и да отидеш до там. Да се обадиш по телефона в зоопарка и да си поръчаш да те вземат от някой хотел или да те вземат от някой от спирките на влака, който минава наблизо. Имат специални автобуси на специални цени, които водят туристите до зоопарка.

Използването на транспорт от зоопарка е сравнително скъпо удоволствие. Удвоява цената на и без това скъпите билети. За 3-ма човека цената общо е $90. Това включва само посещението на зоологическата градина. Ако те доведе автобуса им става $180.

Самата зоологическа градина не е много голяма. Може би ми се искаше да е доста по-голяма, но не е. Софийската е може би 4-пъти по-голяма и с поне 4 пъти повече животни.

Въпреки, че бях редовен посетител в София трябва да призная, че тази се управлява много по-добре. Не става дума за парите а за управлението. Малки неща са превърнати в приятно изживяване.

Веднага давам един пример. Има така наречения бебешки зоопарк. Има събрани малки козлете, агънца, прасенца, теленца от околни ферми. Така са разположени, че всеки има достъп до тях. Всичките са много малки и са напълно безопасни за децата. Има вода на която можеш да се измиеш и продават храна по $0.50 (това е като 20 ст. в България) пакета за да храниш животинчетата. Малко хора имат възможност да си поиграят с толкова малки животни. Те са в заградни пространства, но имаш възможност ако дойдат да си поиграеш.

Имаше и много деца, но и много възрастни, които не пропускаха възможността. Самите животни са там за малко. Фермите наоколо без притеснения ги дават за "хранене" в зоопарка. Самия зоопарк също е доволен, че хората са щастливи от досега с животните. Идеално направено и всички са доволни. Един малък пример, че когато управлението е умело може да се постигне много с малко или почти без допълнителни средства.

Като атракция в зоопарка има разположени през целия ден хранения на различни животни. Най-интересните неща се случват в крокозелума. Ние малко закъсняхме за всички изпълнения, но хванахме всичко за папагалите и крокодила.

До крокозелума се намират 7-те клетки за крокодилите. Крокодилите наистина бяха огромни. Или поне някой от тях. Всеки един от тях веднъж седмично участва в представленията.

За съжаление се случи това, което очаквах. Нямаше го Стив на представлението :) Оглеждахме се, но нямаше и следа от него. Нито той беше там нито жена му.

Преди крокодилите имаше папагали. Огромни папагали. Не съм предполагал, че има такива. Страшно красиви, но трудни за снимане защото почти през цялото време летяха. Всъщност най-интересното за тях беше, че живеят на совобода до 100 години.

Крокодила го пуснаха на арената, в която има едно езерце. Той дойде и без много много да бърза изчака да го повикат. Излезе мързеливо от водата и изчака да му пуснат в остата мръвката. И така 4-5 пъти. Много умен крокодил. Беше му ясно, че няма какво да се напряга. Щом са го пуснали тук ще му дадат храната и без много да влага услие.

Самата арена на мен лично ми прилича на делфинариумна във Варна. С тази разлика, че няма толкова вода и не е така безопасно да попаднеш вътре :)

Освен крокодилите като атркация бяха и слоновете. Много интересно е направено. Имаш възможност да вземеш от една кофа ябълка, морков или някакви сладки картофи и да се наредиш на опашката. Като ти дойде реда можеш да дадеш на слона. Той си взима направо от ръката ти. Много странно изглежда когато ти вземат от ръката. Хобота му взима внимателно, но се усеща колко е силен.

Коалите през цялото време спяха. Много мързеливи животни. И като им донесеха храната продължиха да спят. Твъдят, че имало два часа в денонощието в които мърдали, но явно не бяха тези в които ние бяхме там.

Имаше доста змии, които ги разхождаха през цялото време хора от зоопарка и ако поискаш може да си "поиграеш" с нея.

Видях ОГРОМНИ костенурки. Това наистина докато не се види е трудно да се разбере колко са големи. Би трябвало да се невероятно силни животни. Просто са огромни и пасат през цялото време.

Имаше и малки гушери. Като малки е спрямо крокодилите. Иначе са си 50 см с опашката и като хукнат да бягат се вдигат на задните крака. Хитри животни. Издебваха костенурките и им ядяха от храната.

Като цяло зоопарка не си струва. Но е срамота да не го види човек. Дори само заради организацията и бизнеса около него. Има големи магазини със снимки на ловеца на крокодила, тениски с ловеца на крокодил, книга с преживяванията на ловеца на крокодили а до магазина паркиран автомобилът на ловеца на крокодили. Един олющен LandRover. Хората се трупаха, гледаха и цъкаха с език по нешенски :) Така и трябва да е. Човека наистина е направил от нищото машина за пари.