сряда, декември 27, 2006

Коледа

Винаги съм мисли, че празника е древен и тясно свързан с религията.

Наскоро разбрах, че не е точно така. Имало е на този ден празник в Римската империя, който е се е наричал "Рождението на незавоюваното слънце". Деня на боговете слънце. Доста почитан празник в цялата империя е било.

Не казвам, че е има нещо общо, но най-сигурният начин за налагане на нова религия е да съвпаднат големите празници на новата религия с тези на предишната. Без никъде да се споменава за рожденната дата на Христос при изграждането на новата религия деня е съпаднал. Някой ден ми се ще да напиша и за други значими съвпадения на сегашни религиозни празници с преди това съществуващи.

Празника е бил признат в САЩ като официален за цялата страна през 1870. Тогава е имало доста обсъждания на темата дали това не нарушава конституцията, която задължава разделение между църквата и държавата. Последния опит официално да се оспори това решение е през 1999. През 2000 е взето решение, че празника има и нерелигиозни значение. Което от своя страна се осъжда от крайните християнски организации, които твърдят, че празника има само едно значение. Предполагам ще има още да се чуе по въпроса.

Едно от интересните неща е за коледната елха. Елхата идва като символ в празнуването на Коледа от Германия. Това се случва късно, преди около 250 години. Елхата идва от някакви германски предхристиянски празненства. Играчките на елхата, особенно светещите се появяват в САЩ. От там идва и Дядо Коледа като част от реклама на Кока-Кола.

ЧЕСТИТА КОЛЕДА!