вторник, декември 12, 2006

Коледа на летището

Тук украсата за Коледа се поставя още в края на ноември. О....Извинете. Съжалявам, че казах Коледа. Исках да кажа новогодишните празници. Преди известно време говорителя на Белия дом нарече новогодишното дръвче коледно и това беше капката, която преляла чашата. Повишили го на друга длъжност.

Никой не пести от украса. Има невероятно подредени новогодишни светлени. Музиката отвсякъде те приканва да изхарчиш малко пари. За децата е много весело. Има специални влакчета като от филмите. Всичко и всеки се опитва да те накара да усетиш, че си щастлив. Може в началото малко да се дърпах, но сега гледам да се наслаждавам. Невероятно красиво е.

Най-голямото летище в региона е Сеа-Так. Името му е такова поради това, че се намира по средата между Сеатъл и Такома. И двата града не са малки. Летището е най-голямото в щата и много важна отправна точка за военни и пътуващи към Аляска. Голямо е искам да кажа.

Преди няколко дни се разрази скандал на това летище а после и в целите САЩ. Както на всички места, на които се събират хора така и там има празнична украса. Повечето наблягат на елхи. Не, не са коледни. Просто големи красиви елхи с много светлина и играчки като за подарък. Има и от време на време по някой фигура на Дядо Коледа.

Миналия петък от минал един равин. Свещеник на еврейската религия. Не знам защо, но не му харесало, че има само елхи. В тази част на годината има също така и еврейски празник, който не зная как точно се казва, но случайно съвпада с Коледа. Не, не е случайно. Преди години се е празнувал през лятото, но сега е по Коледа. Събрали са се равини и са решили, че всъщност трябва да се празнува по същото време когато католическия свят празнува Коледа. Много по-лесно ще може да се участва в празничната атмосфера и дори и да се радваш то причината няма да е празнуване на Коледа.

За да бъдат всички щастливи, тук е забранено официално да се говори, че празнуваме Коледа. Празнуваме новогодишните празници.

Та той човечеца си е минавал от там и решил, че трябва да направи нещо по въпроса. Обадил се в летището и казал, че иска до най-високата елха да сложат и висок предмет, който е символ на техния празник. Дал им и отсрочка няколко дни. Разбира се, че им казал какво ще стане ако не го сложат. Просто ще ги осъди много болезнено.

Всички знаят, че няма шега. Тук няма нито един паметник на загиналите индианци, но във всеки град има паметник на загиналите евреи във втората световна. Аз нямам проблем с това стига да не забравят индианците и приноса на България за спасяването на всички български евреи. Това последното го знаем сигурно само 10 човека в радиус 100 км.

Летищните власти направили бърза справка и решили да поставят нещата различно. Извикали т.е. случайно пристигнали няколко телевизионни екипа, които снимали как летището сваля цялата украса за Коледа, пардон исках да кажа за новогодишните празници. Освен това изтече информация за името на човека, който е причина, както и организацията в която е свещеник. Не просто, че е еврейска а точно как се казва. Тук има много религиозни организации.

На другия ден тази новина беше една от централните в САЩ. Резултата бил няколко милиона емайла. Няколко стотици хиляди писма както до летището така и до еврейската организация. Според информацията много от писмата били меко казано недоброжелателни.

Днес чета, че летището отново връща елхите с обяснението, че равина се е обадил и е помолил да върнат елхите. Както той за пореден път обяснява целта му не е била да се махат елхите а до най-високата елха да се сложи менора висока поне колкото нея.

Летището отговаря, че е трудно да се сложат символи на всички религии, които са представени в САЩ, но за следващата година ще направят консултации с повече потърпевши.