сряда, декември 20, 2006

Тока дойде

Дойде, но само на някой места. Всъщност както се оказа на някой места въобще не беше спирал, но това си беше до късмет.

В района, в който живея дойде след 24 часа. Имахме време да минем да видим какво е станало по магазините докато тока липсваше. Интересно беше. Всъщност, всяко зло, за много пари както би трябвало да се казва тук.

Магазините работиха. Особено тези, които продаваха неща свързани с ежедневието. Осветлението им беше на генератор. Касите на генератор, но всичко работеше. Имаше огромни опашки. Аз поне никога не съм виждал подобни опашки тук. Хората бяха препълнили количките с опасение, че няма да има ток със седмици. И се запасяваха наред. Количките догоре и бегом към касата.

Според един познат големите магазини имат договор с електроснабдяването. Колко повече задържат да няма ток, толкова по-добри печалби се очаква.

Щандовете със стоки, които трябва да стоят на студено бяха почти изпразнени от самия магазин. Прибираха нещата, които не са трайни. По-късно по телевизията демонстративно са давали как магазините изхвърлят млякото. Идеята е доста добра след като искат да се купува мляко когато дойде тока.

Щандовете свързани по някакъв начин с отопление бяха напълно празни. Дори и маркучите за газ бяха изкупени. По нищо не личеше какво обикновено се продава там.

Едно от първите неща, което свършили са дървата. В много от апартаментите има камини. Хората купуват дърва за камината повече за създаване на атмосфера отколкото за реално топлене. Пред по-големите магазини има струпани дърва. Не като в България изсипани с камион. Тук дървата са опаковани в пакети както всичко останало. Цената е солена, но пък можеш да ги държиш в една торба с млякото и хляба.

Всъщност като казвам дърва не бива да се взима директно. Вярно е, че има и дърва расли на полето, но има и такива, които ти гарантират 2-3 часа горене без да остане нищо, или почти нищо след тях. Няма нужда да се чисти, но пък и не са дърва. Представляват някаква химия, която топли, но звука при горене почти го няма. Няма я и жаравата, няма и какво да чистиш. Можеш да си избираш какво да вземеш.

Дървата са добре когато ги има, но тъй като винаги ги има на магазина и никой не се запасява. Един от българите тук разказа как започнали от дървата после потърсили да купят, но не открили. Продължали с други неща, като кашони и хартия. Важното е да топлят.

Скъпите къщи обикновено са в по-отдалечени райони с много дървета. Тези дървета им създават все още проблеми. След бурята дърветата са паднали или върху жиците за електричество или върху единствения път до местността. Колкото по-скъпа къщата толкова повече повалени дървета. Не че ги притеснява. Повечето са с генератори.

Като казах генератори се сетих за това, че американци са си оставили колата цяла нощ да работи и с една по-дълга жица са ползвали тока в къщи. Бензина е относително евтин, но повече от една две крушки едва ли са осветявали. Заминал целия резервоар за една вечер. Всъщност, като си помисля, вързали са си телевизора и всичко, което остане е било за осветление.