сряда, декември 06, 2006

Снегът ме изненада

"Очакват се превалявания от дъжд, а в някой части на северна България и по високите места - сняг".

Така обикновено ни изненадва всяка година снегът в България. Винаги по едно и също време на година и по традиция ни сварва неподготвени.

Тук снега идва навреме. Пишеше преди няколко дни, че утре след обяд ще вали сняг. Видях и в Интернет времената на пристигане. В този град ще започне да вали в толкова часа, в този в толкова часа.

Около един час преди да пристигне снега имаше съобщение, че е минал границата с Канада и след 45 минути ще стигне до предградието на Сиатъл, в което живея.

Аз обаче, дали по навик или просто по български обичай не обърнах внимание на тези съобщения. Прочетох ги и реших, че като е решило да вали, да вали. Време му беше, празници идват.

Някой от колегите тръгнаха по-рано след като се получи съобщение, че поради предстоящия валеж и трафика може да напуснем по-рано работните места. Аз реших, че след като живея наблизо няма нужда да се трупам в навалицата.

И тръгнах с колата около 10 минути преди да завали. През деня беше валяло малко, но тук е така. Ако не вали нещо в тази част от годината значи нещо не е наред и вместо да говорим за други неща обикновено се заговаряме за времето. Когато не вали тук се счита, че проблема е глобалното затопляне и разговора се води около това как да решим проблема. Разбира се, като накараме Китай и Индия да спрат да горят въглища.

Та излизам от работа и на първия светофар срещам снега. Точно на време по разписание. Точно до минутата. Погледнах по навик температурата навън. Беше около +5C градуса.

В България когато завалява от небето падат снежинки. Можеш да видиш и формата им, и размера. Тук западаха топчета от сняг. Не снежинки а топчета. Изглежда като от стереопор. И не да падат, а направо се изсипваха. За отрицателно време натрупаха предното стъкло и трябваше да усиля чистачките.

Погледнах температурата. За около минута температурата падна под нулата. Хмм...Странно.

Преди да почне да вали бях се наредил на светофара. Докато дойде моя ред вече пътя беше покрит и чистачките работиха на максимална скорост. Колата е добре екипирана със системи срещу подхлъзване. Има и пасивни и активни системи. Гумите са добре. Не ме притесняваше.

Тръгнах напред и трябваше да мина над магистралата. Никога не ми е правило впечатление това изкачване. Наложи се да спра точно преди да тръгна нагоре, че имаше автобус пред мен. После автобуса тръгна. Изчаках за да има дистанция и тръгнах.

Колата тръгна, но се движеше много бавно. Натиснах малко, но ефекта никакъв. Натиснах още, нищо. По таблото замигаха някакви лампички, че пътя е заледен, температурата е под нулата и колата се хлъзга.

Спрях. Голяма грешка! Не биваше да спирам.

Пробвах да тръгна, но колкото и да натискам педала колата не мърда. Просто отказва. Открива, че няма сцепление и отказва да тръгне. Точно в този момент е трябвало да включа една от системите, която е за такива случаи, но това по-късно го разбрах. Тогава се чудех как да изкарам до горе. Пред мен имаше вече две коли, които включиха аварийните и не мърдат.

Реших, че трябва да се включи малко опит от България. Там никога не чистихе между блоковите пространства. За да излезеш след като е валяло цяла нощ трябва да използваш различни трикове.

Пълен ляв и пълна газ. Колата отлепи и измина половин метър. Пълен десен, за да не вляза в насрещното. Пълен ляв, пълен десен. След доста време танцуване по пътя стигнах възвишението. Наложи се в танцова стъпка да изпреварвам спрелите по пътя, но важното е, че стигнахме горе.

Като стигнех горе видях полицейска кола, която беше дошла да уведомява всеки, който смята да слиза надолу каква е точно обстановката. Полицаите предвидливо бяха сложили вериги на колите си. Забелязах, че и автобуса беше с вериги.

Компаниите, които отговарят за пътя реагираха мигновено. След 3-4 часа не личеше, че е имало проблем. Бяха минали и сложили каквото трябва по пътищата (не е сол!) и нямаше лед. Прибрахме се без проблеми.

На другия ден разбрах, че някой хора не са успели да се приберат по магистралите. Просто са спали в колите си. Няма жертви, няма катастрофи.

Вече съм много внимателен със снега. Чета разписанието му редовно. Снегът идва рязко със студен въздушен фронт, който за минути замръзва падналия преди това дъжд. Трябва да се внимава!