неделя, декември 10, 2006

Хлапето

Преди много години гледах филма на Чарли Чаплин за трудните времена по време на голямата криза. Историята се развива преди почти един век.

Филма разказва историята на баща и син, които имат семеен бизнес. Хлапето минава и счупва прозорец. Бащата (Чарли Чаплин) предоставя услугата: поправка на току що счупени прозорци. Всичко върви добре докато не се появяват полицаите. По някаква причина те не харесват така да се тероризира населението.

Един век по-късно. България. Страна от Европейският съюз. Да видим какви са разликите и приликите със следната история случила се преди около месец в един от големите български градове.

Панелен блок на не много етажи. Населен с в по-голямата си част с пенсионирани жени. Мъжете, по природни или икономически причини или по-скоро и поради двете, не са вече там.

Един слънчев зимен ден идват 3-4 циганчета.

Малко пояснение. Ако циганчетата са роми защото така си се наричат, то на англичаните трябва да казваме инглишмени щото и те така си се наричат. А на германците дойчовци, щото и те не си се наричат германци.

Идва една група циганчета и звънят на последния етаж на една от жените. Искат ключа за покрива. Казват, че ще погледнат покрива дали някъде не пропуска. Безплатно. Само ще го погледнат и си заминават. Тя ги гледа и си казва, ами нека погледнат. Децата на по десет години. Добре облечени, чисти и спретнати. Усмихнати някак загадъчно, но те винаги така се усмихват. То ние на тези години няма как да се качим нека погледнат. Пуска ги. Те радостно поглеждат и бързо си заминават.

На следващия ден идват 3 коли с цигани. Не като онези малките. Тези са големи здрави мъже. Брадясали, с дебели кожени якета и ланци по вратовете. Отиват при тази същата жена на последния етаж. Казват, че техни хора са идвали предния ден и са свършили част от работата. Дошли са да вземат парите. До тук 300 лв! Да дава парите или да звъни на другите във входа да събират.

Какви 300лв? Почват се обяснявания, че те не са казвали нищо за 300 лв. Даже напротив. Стига се да разправия, и накрая и влизат в апартамента. Циганите влизат в апартамента на жената за да си вземат парите. Друга част от групата се качва на блока.

Казват и, че ще довършат огледа а тя да се обажда на съседите ... за да не стане по-лошо.

Съседите звънят в полицията. От там разбират за какво става дума. Група цигани просто тероризират възрасти пенсионери. Случвало се е и преди, ще се случи пак. Отговарят им на чист български език - ОПРАВЯЙТЕ СЕ САМИ! И затварят телефона.

Цялата сметка им излиза 1800 лв. Лесно се изчислява - 3 коли с цигани по 600 лв на кола.

Интересна история. Същия бизнес като във филма на Чарли Чаплин. Случва се след около век в страна от Европейският съюз. Има разлика и тя е много важна. В едната история полицията е на страната на закона. В другата полицията е на страна на... Не съм сигурен, че зная на чия страна е. Убеден съм циганите са били наясно на чия страна е полицията преди да се качат в колите.

Всъщност всичко е чисто. Има извършена услуга. Прегледан е тавана и това струва 1800 лв. Не виждам защо трябва да се притесняват хората. Просто да ги плащат и да си траят.

Говорихме си с един познат тук, който трябва да реши дали иска да е Американец. Според него такива истории му помагат да вземе решение. Мисля, че го разбирам.