понеделник, април 18, 2005

Свободата на словото

С времето все повече ТВ предавания успявам да разбера. И някой неща ме изненадват. Тук има нещо, което не съм виждал в България. Нещо, за което се говори, но тук успявам да вложа друго значение на тези думи.

Има група предавания, които ако бъдат реализирани в България ще бъде взет лиценза на телевизията защото договора, който е подписала преди 5 години е невалиден. Примерно. Като начало ще се спре незабавно възможността да излъчва, а екипа ще завърши кариерата си след това предаване.

За да не се случват такива неща в България има автоцензура + разглеждане на предаваниято преди да се излъчи. Дори "Шоуто на Слави" никога не говори за централни хора или фирми, които са "важни" за България (и Слави). Примерно аз много искам да попита "Кой е собственика на БТВ?", "Защо цената на мобилните услуги в България са на световно ниво?" и разни такива важни неща.

Днес гледах едно от тези предавания и отново останах поразен каква свобода имат журналистите тук. Ето сайта: http://www.abc.net.au/mediawatch/

Не вярвам аз да доживея подобно нещо в България. За жалост.