вторник, април 26, 2005

ANZAC

Това е националният празник на Австралия за отдаване почит на загиналите във войните.

Странен празник е това. Това е най-голямото поражение на австралийски военни с най-много жертви.

ANZAC означава Australia and New Zealand A. Corpus. Това е бил експедиционен корпус на Британска империя, който точно преди 90 години поради политически игрички в Лондон прави опит да завземе една крепост в района на Галиполи.

Това е една от причините за разпада на Отоманската империя и създаването на Република Турция. За българите това е важно. България не е имала военен конфликт с Република Турция.

Да се върнем пореди 90 години. С активната на Чърчил (същия този известен от втората световна война) се взема интересното решение да се превземе Турция. Изпращат се няколко големи кораба, които трябвало заставайки пред имераторския дворец да превземат Отоманската империя.

Но възникнали усложнения. Шест или седем от най-големите за времето си коръба потънали попадайки на минно поле. Чърчил коментирал "Те бяха стари и не подлежаха на подобрение". Нищо за 8-те хиляди загинали човека на тях.

Проблем се оказва и една от крепостите по пътя. Наричат я ключа на империята. Те всъщност са 2 от двете страни на най-тясната част в Дарданелите.

Решават да изпратят военни по суша. Изчисляват, че за седмица ще стигнат до крепостите по земя и после напред да завземат Отоманската империя.

Няма причина да обичам Отоманската империя, но това, което са направили турците е достойно за уважение. Галиполи е раьона в който се развиват събитията около година.

Шепа турски войници начало с Кемал Ататьорк успяват да спрат с по-късно да изгонят 10-то кратно по-голяма по количества и много по-добре снаражена армия.

Причините освен турците, които както казват "Ние се бихме не за имерията а за жените и децата, които бяха зад нас" е и в английските генерали. Интересно е, че в кампанията няма нито един старши офицер, който не е англичанин. Такъв истински с акцент и кралска военна академия.

Не разбирам защо деня на слизане на австралиците под безумното командване на шепа пияни английски генерали е избран за национален празник. Допускам, че решението не е взето в Сидни а по-скоро в Лондон.

И още нещо... Австралийците сега признават, че преди 90 години турците са защитавали родината си, но на никой не му идва на ум да направи паралел с Ирак и терористите там.