понеделник, октомври 30, 2006

Недвижимите имоти

Този четвъртък, търговският отдел изнесе данните за недвижимите имоти в щата Вашингтон. Средната цена за жилище е $217100, което се явява %9.7 понижение за последната година. При условия, че икономиката се намира в много добро състояние - много ниска безработица, високи нива на борсовите индекси и едни от най-ниските цени на горивата за последните няколко години.

Това е най-голямото понижение на цените на недвижимите имоти за последните 37 години! Сравнимо е само с декември 1970.

Цените на имотите вървят надолу и то с доста бързи темпове - почти 10% за година. Докъде ще стигнат не е много ясно, но прогнозите показват, че поне още година ще падат. Дали ще се случи? Ще видим.

Предполагам цените в България ще последват тези в САЩ. Какво общо имат? Оказва се, че имат. Интересни са връзките, но за това някой друг път ще напиша какво мисля.

Лично аз прогнозирам изненади на българския пазар на имоти в следващите месеци. Наводняване на пазара от предложения направени от учудени хора и ... банки. Как така цените падат? Нали влизаме в европейския съюз?!?

Да, влизаме и някой ще спечелят от това, но повечето купили или както му викат "инвестирали" ще загубят. И не защото не са имали късмет, а защото не разбират в какво са се включили. Аз също не разбирам, но зная, че не е лесно да прицениш кога да продадеш. Ако гледаш само вестниците обикновенно е много късно и губиш.

На печелившите честито!