събота, октомври 28, 2006

Военните

Постепенно хората, които искат да се намери друго решение за Ирак добиват мнозинство. Имах възможност да бъда тук преди година, когато това все още не беше така.

Никой, по никакъв повод не обвини американските военни. Обвиняваха само и единствено политиците, които са ги изпратили. Не видях нито един американец, независимо по какъв повод, да определи американски войник като "наемен убиец". За жалост това е често срещано в България относно българските военни в Ирак.

В САЩ са абсолютно безкомпромисни към политиците. Не се пестят епитети. Винаги започват с обръщението с "г-н" и го завършват директно с определения за нивото на разума или безхаберието му.

Има американски генерали, които са подали оставка и сега може да коментират Ирак и американската армия. Това, което чета и слушам по интервюта е доста интересно. Тези, които съм слушал са високо образовани хора по всеки стандарт. И още по-интересното е, че повечето от тях са пацифисти. Може да изглежда странно, но всъщност не е толкова странно след като си бил 2-3 години на фронта.

Никакъв компромис към политиците и само добри думи към военните. Военните не са виновни, че са ги изпратили там! Мисля, че това е начина и уважението трябва да преобладава. В България трябва да се поучим от този подход.

Ето нещо за българските бойци: