петък, ноември 03, 2006

Наближава края в Ирак

В последния брой на Newsweek има публикувани данни от войната в Ирак. Има и много интересна карта, която очертава бъдещето на района, но за жалост няма как да я сложа.

Разходи:
2002 ~ $2 милиарда
2003 ~ $50 милиарда
2004 ~ $78 милиарда
2005 ~ $85 милиарда
2006 ~ $100 милиарда

Броя на избухналите бомби:
първата година: 109
втората година: 613
третата година: 1037
само в последните 6 месеца: 1002

Има и как са разположени военните база и друга информация, която показва, че след време когато се говори за Виетнам ще се добавя и Ирак.

Това с години ще се дискутира, но за мен лично няколко неща са ясни. Демокрацията е най-лошият обществен строй за налагане на интереси със сила. Дори когато контролираш медиите и цензурираш информацията това не помога особенно при нарастване броя на жертвите. Всяка развита по съвременните понятия държава е слаба и неефективна за продължителни военни действия. Достатъчно е да си многоброен и решен да победиш. Въпроса на време е това да се случи.

Гледах в едно от документалните предавания за Виетнам какво казва Хо Ши Мин: "Ако за всяка ваша жертва ние губим десет човека вие ще се изморите първи и ние ще победим" Това го е казал във войната с Франция, но след това се е потвърдило и срещу САЩ. Потвърждава се и днес в Ирак.

Следващата седмица в САЩ има много важни избори. Ирак е една от основните теми и мнозинството според проучванията иска армията да се изтегли. Предполагам така и ще стане след като се избере нов президент след година.

За жалост това няма да донесе нищо добро за България. Чрез естествен потбор израстнаха силни групи, които ще потърсят нов враг. Дано да не се налага да опознаем проблемите в Ирак. След това, което видях по време на последните избори в България ми се струва, че това не е изключено.