сряда, октомври 04, 2006

Точно така!

Понякога се учудвам колко нетрадиционни предложения има в България. Примерно днес попаднах на предложението председателя на Българска Стопанска Камера. Трябва да започна с представяне на тази организация. Според сайта на организацията:

В камарата членуват 87 браншови организации, 26 регионални организации, 10 сдружения на бизнеса в общините и 56 местни органи, Българската академия на науките над 15 000 търговски дружества, сред които 263 от 300-те най-големи фирми в България.

Това е българският бизнес днес и сега. Това е организацията, която представлява българския бизнес пред Международната организация на труда (ILO), Международния търговски център (ITC/UNCTAD/WTO) и още няколко значими световни организации.

Председателя на тази организация е лицето и когато той има предложение в медиите то се очаква да говори и от името на организацията. Така е по света и съм сигурен съм, че така е вече и в България.

Идеята която той споделя е нетрадиционна, но много интересна - да се продават работниците както футболистите.

Всяка компания, която иска да наеме квалифициран работник първо да плати на сегашния му собственик. Това е похвална инициатива. Лично аз силно я приветствам!

Всички разбираме, че футбола не е като живота, той е само игра и когато футболиста реши той спира да играе. Работника не може да спред да играе когато реши. В това работодателя му е застрахован.

Има обаче възможност работника да се окаже недобросъвестен и да напусне без да бъде закупен. Необходими са законови промени. Закона, строг, но справедлив трябва да изисква от работника или да работи за работодателя си или да не работи въобще. Също като във футбола. След като е показал нелоялност към човека, който го храни и облича да не му бъде разрешавано повече да продава труда и опита си.

Има опасност някой от работниците да се опитат да сменят името и да опитат да се излъжат работодателя, на който принадлежат. Добре, че вече има достъпни технически средства, които може да се използват. Може със закон поставянето на интегриран чип за разпознаване на робтника. Технологията е безболезнена и по-важното много евтина за работодателя. В чипа ще бъде записана информация кой е работодателя с адрес и телефон. При изненадваща акция на специализираните органи ще може бързо да се намират отклонилите са и да се връщат на истинския им работодател.

Необходимо е да се въведе и стимул за работниците. Може би добавяне в закона на възможността на роботодателя да дари Свободата на работника след като той е работил примерно 30 години. Но да не насилваме работодателите, нека това да е пожелателно а не задължително.

Добре би било да има и нещо като наследственост. След като работодателя притежава работника то може би е логично да се помисли, че той притежава и децата на работника. Нали с парите на роботодателя тези деца са се изхранвали и учили. Работодателя е плащал от джоба си не само за убочаване на работника но и на децата му. Може би една предпазна клауза за първите 5 години от трудовата кариера на децата би стимулирала допълнително работодателя да инвестира и да се грижи за образованието им. Нали всъщност това е целта - повече и по-квалифицирани работници за българските работодатели.

Като говорим за наследственост разбира се имаме в предвид, че работниците се наследяват. Това е ясно. Те са важна част от движимото имущество на компанията. Те пренадлежат на компанията и докато не бъдат закупени от друг работодател те са неразделна собственост. Ако компанията фалира се прави търг на който всеки честен работодател може да закупи работника.

Предполагам ще има специализирани места за закупуване на работници. Нали ще се внасят и работници от чужбина. Ако се запишеш може да ги огледаш и препиташ преди търга. Много добра идея, много!

Европа, ние българският бизнес идваме пълни с идеи!