събота, септември 30, 2006

Точка по точка

Преди да излитне самолет винаги има проверка. Независимо колко години пилота е летял, независимо колко опитен е. Проверката се прави по списък. Списък, който съм сигурен всеки от пилотите знае на изус. Дори и да не го е знаел, след като го е повторял с години от сън да го бутнеш ще ти го каже. Независимо от това всеки път се прави по списък и се отбелязва всяка проверена точка и резултата от проверката.

Тук почти всичко, което изискват от теб е да спазваш последователността от действия, които някой е написал като списък. Причината е чисто финансова. Не можеш да си позволиш да наемеш хора, които да разбират в детайли инструмента, с който работят. Много скъпо е. Хората са скъпи тук, а тези, които знаят много са много по-скъпи. Няма как да си го позволиш този, който е събирал опит и знания с години да работи за теб на съшата цена, като някой, който му предстои да събира опит и знания.

Единственото, което можеш да направиш е да направиш компримис. Взимаш хора с диплома и после ги санкционираш когато нещо се провали. Провала може да е свързан не само с загуба на клиенти(пари), но и със загуба на име, на пазар, на човешки живот. Тук на тези неща се гледа сериозно. Не е приемливо да падат сгради и да загиват хора, "защото са нямали късмет и са били на неподходящото място". Когато падне сграда компанията загива от глобите, които и се налагат. Хора с години са в затвора независимо, че не те са бутнали сградата. Казано е, с действие или бездействие. На това се гледа сериозно по света.

Преди няколко дни ми звънят по телефона от училището. Опитали са се да звъннат, но не съм вдигнал и са оставили съобщение. "Детето ви е добре. Докато игра с другите деца падна и се наложи да и сложим лед на удареното. Има малка цицина на главата. След като се уверихме, че е добре го върнахме в клас. Удари се в 12:50".

Тъй като не са ме намерили са оставили съобшението също и на другия телефон, който е оставан за контакт.

Когато се върна детето имаше на ръката си пластмасова гривна на която пишеше в колкото точно часа на коя дата се е случило събитието.

Всичко, което е описано в процедурата "Когато дете си удари" е била изпълнена точка по точка. Всичко това е помислено преди да се случи събитието от хора, които са с високо образование и с години опит. Те са получили доста пари да напишат какво трябва да се направи. Мислили са на спокойствие на база опита който имат и данните от години назад.

Работата на всички останали е да спазват точно и последователно инструкцията. За да няма после "Ама аз мислех, че... ". Ако можеш да мислиш щяха да ти плащат да мислиш, сега ти се плаща да изпълняваш инструкции.

Когато изпълниш инструкцията точно ти не си лично отговорен за последствията. От теб обществото изисква да изпълниш точно процедурата. Тогава всички са доволни. Самолета излита и каца, лекарката в кабинета изпраща пострадалите в болницата за подробен преглед или изпраща предварително измислено не от нея съобщение, в което липсват само името на пострадалия, на родителя, както точно се е случило и действието, което е направено. За всички е по-добре.

За жалост никъде в България не съм виждал подобна система - хората, които не знаят да изпълняват точка по точка написаното от такива, които знаят. Може би и това е една от причините сгради да падат и да няма виновен.