сряда, септември 27, 2006

Учението

След започване на учебната година имам възможност да погледна директно учебната им система в училищата. Откривам някой сериозни разлики с тази в България. Трудно ми е да кажа кой от двата подхода е по-добър. Резултатите показват, че в България е била по-добра, но не съм сигурен дали може да продължи да е по-добра.

Причината е, че преди години държавата е отделяла пари и учителите са били ангажирани с процеса. Това е ясно, че няма как да продължи. Дори и правителстовото да изисква, то не финансира достатъчно, т.е. системата няма да работи. Необходимо е да се финансира за да има резултати. Иначе се започват едни частни уроци при учителя, на който държавата плаща да те убочава, едни грозни сцени на купуване задачите от предстоящия изпит.

Моля, никой да не очаква Европа да изпрати пари за училища и учители. Те си имат училища за които да се грижат. България има нужда от хотелиери и земеделци. И за двете не е необходимо сериозно образование. Ако някой е наистина талантлив то той няма да може да откаже предложението на университетите в Европа. Европа винаги е била отворена за хора с талант и образование, винаги!

Тук системата е по-различна. Изисква се по-малко от учителите като ангажираност и това позволява по-малко да се плаща без да има опасност системата да спре да работи. Плащата се колкото се изисква. Това дава възможност с по-малка ангажираност от учителите да се получи по-добро качество на образованието.

Когато отиваш на училище в България ти знаеш, че там ще учиш. Когато отиваш на училище в САЩ ти знаеш, че отиваш да ти зададат какво трябва да учиш в къщи и да проверят какво си направил с последното, което са ти дали. Процеса на убочение тук е едно голямо домашно. Очаква се учителя да те направлява в образованието, а не да те убочава.

Ако си ангажиран, учиш сериозно в къши има начин да вървиш напред. В специлни програми, в други училища, даровити деца и т.н., Но ако очакваш да те убочават, така както в България се очаква от учителите, то ще получиш документ, че си завършил но това е само един лист хартия и нищо повече.

Българското образование е развита форма на килийното образование. Отиваш там да учиш с учителя или по-големите. Това изиска някой да се занимава с теб. Образованието тук в началното образование прилича повече на университетско образование в България. Отиваш на училище, може да ти кажат нещо, но всички очакват да учиш в къщи. Има изпити на които трябва да покажеш какво си научил.