четвъртък, декември 30, 2004

Общественият транспорт

Града е много голям по всякакви мащаби. По дължина стига до 240 км а хората са около 1.8 млн. Не е много равномерно населен.

Обществения транспорт в града е много добре развит. Има автобуси, влак и два вида воден транспорт.

Всичко това е свързано в една единна система за пътуване. Можеш да си вземеш билет и по твое решение да пътуваш до мястото, което си решил.

В началото ми се виждаше много странно. Как така ще си взема билет и за следващия автобус и за корабчето и после за автобуса след него.

Направено е удобно. Целия град е разделен на зони. До преди няколко дни си мислех, че са 5-6, но се оказа, че има поне 22 зони. Когато решиш до къде ще пътуваш си казва: искам за пътуване между 3 зони дневен билет. Ако си в зона 1 означава, че можеш да пътуваш между зона 1 и 3 цял ден както решиш за най-добре. Билета ти важи за всички видове обществен транспорт. Ако си в зона 10 ще можеш цял ден да пътуваш между зона 10 и 13.

За да бъде всичко както трябва ще добавя, че транспорта е скъп. Пътуване в една зона е $2 на една посока $4 дневен билет. За да минеш от центъра до края на града е 23 зони и цената на билета в една посока е $16.40

Подобни цени позволяват транспорта да е перфектен. Много удобно се пътува. Всички са с климатици. Качането на автобусите е само от предната врата. Когато автобуса спре задължително намалява налягането в предната лява гума за да се изравни пода на автобуса с тротоара. Това позовлява хората с инвалидна количка да се качат сами. Слизането е само от другите. На спирката трябва да махнеш на автобуса за да спре. За да слезиш трябва да използваш бутона, който има до всяка седялка. Добре и удобно е направено. Авбусите са по-скоро таксита по маршрут.

Пътуването с корабчето си е туристическа атракция. Корабите са много мощни и много интересно се пътува по реката с тях. Ако се наложи да пътуваме повече от 1 зона задължително "доизразходваме" билетите на CityCat-а :)



Както и много руги неща тук, ако имаш достатъчно пари е организирано по начин близък до перфектния.