събота, ноември 25, 2006

Черният петък

Така се нарича петъка след денят на благодарността. Преди години денят на благодарността вероятно е бил чисто национален празник защото идеята е да се отдаде признателност към първите колонизатори на Америка. Сега вече не е така. Не че нещо са премахнали. И сега признателността се изразява с една голяма пуйка и разкази колко гладни са били първите американци докато се борили с индианците и всичко останало на новият континент.

Истинският празник е в четвъртък. В този ден магазините не работят, не работят и банките, библиотеките и всичко, за което може да се сетиш. Всички обаче очакват петъка. Тогава се случва по-интересното или по-полезното за икономиката. Петъка е много важен за всеки, който тренира най-практикувания спорт в САЩ - пазаруване.

Повечето магазини отварят в 5 сутринта. Много рано може да си помисли някой, но всъщност първите хора се трупат на опашки още към 4. Има някой, които просто спят в колите си. При отваряне на някой от големите магазини има примерно опашки от 3000 човека. Само първите 1000 ще получат подарък от магазина. Това води до типично български картинки на американска територия. Хората се блъскат, притискат, викат, става им лошо. Полиция се намесва, чупят се стъклата. Напрежението расте и си е опасно в тълпата, но както повечето казва - струва си. В торбата подарък има безплатни неща. Най-вероятно няма никога да ги ползваш, но нали са безплатни.

Според очаванията тази година - 2006 - всеки американец ще изхарчи $980 за подаръци в края на годината. Както показва статистиката, повече от половината ще се изхарчват през черния петък. Магазините реализират огромен оборот. Дори и да не се пребориш да си между първите 1000 пак може да участваш. Може да отидеш по-късно през деня и доста от нещата ще са на %50 по-ниски цени.

Аз точно от това се страхувам. Ако е по-евтино то задължително ще изхарчим повече пари. Просто е задължително. Въобще, тук от евтиното да те е страх. И не само при купуването плащаш, но и за складирането. Постепенно си пълниш къщата с ненужни вещи ползвани веднъж преди две години или дори само отворени. Когато нямаш повече място може да наемеш нещо като гараж, но всъщност не е гараж защото няма място за кола а само за стилажи на които може да сложиш кутии с неща купени "много изгодно".

В петък се случват най-големите разпродажба в САЩ. Наричат го черният петък и най-вероятно е определение на събитието връхлетяло семейният ти бюджет. От евтино да те е страх.