петък, ноември 10, 2006

Братя и сестри

- Искаш ли да видиш едно новородено в Индия?

Така започна последната история за живота в Индия.

На такъв въпрос няма как да се откаже. Погледнах го. Малко дете на няколко часа, според колегата. На снимката изглеждаше доста по-голямо с катранено черна коса и мургава кожа. Всички много му се радвали защото е момиче. Семейството искало момиче и се родило момиче.

Дотук нищо интересно. Всичко би завършило до там ако колега не беше казал: Майката и бащата са ми брат и сестра ?!?

Моля? Предположих, че не съм чул. Брат и сестра ли каза?

Не, не, усмихна се той. Аз нямам братя и сестри. Майката е дете на сестра на майка ми, а бащата е син на брат на майка ми.

Момент, май нещо се оплетох. Как така ще се женят първи братовчеди. Това почти навсякъде по света се счита за твърде близко роднинство. Този брак официален ли е?

След този въпрос се започнаха обяснения няколко часа. Ще се опитам да ги предам по накратко.

От векове в Индия съществувала практиката децата на брат и сестра да се женят. Било доста по-удобно за фамилията, за децата и за имота. Многократните опитите показали, че опасността от проблеми с потомството е приемлива.

Когато децата в една фамилия играят заедно били предупреждавани с кого може да създадат семейство. Да го знаят за всеки случай. Не се знае какво ще посочи хороскопа. Може да се окаже, че ще създават семейство.

Често се случвало след раждането на второто дете да се сключва "договор" и още преди да е проходило семейството да е осигурено. Понякога това ставало срещу желанието на младите, но обикновенно нямали нищо против. Израснали са заедно. Винаги са знаели, че ще бъдат семейство и това не ги претиснявало. Дори напротив. Поне така каза колегата.

Попитах го това дали продължава в последните години. Все пак Индия се променя с бързи темпове. Дори много по-бързо отколкото предишното поколение му се иска. Предпологах, че ще ми каже нещо като: Ами по-често се случва в селските райони.

Отговора му беше интересен: Бащата има сестра. Тя има момченце на около годинка. Всички са много щастливи че ще може да се оженят. Вече са се уговорили.

Честито на новото семейство с обща възраст 1 година и 2 месеца. Само ще добавя, че родителите са инженери. С високо образование от ... новото поколение на Индия.