четвъртък, юли 07, 2005

Шах

Тук според колегите има два спорта, които са за хора от източна Европа - волейбол и шах. По дефиниция всеки дошъл от там е добър на волейбол. Без значение колко е висок и дали е пипал топка в последните години. Щом си от там значи играеш волейбол и си добър в играта.

Въпроса с шаха е малко по-различен. Ако си от бивша комунистическа страна вероятно цял живот си играл шах. Дори не си помислиха за футбол (soccer). Повечето бяха убедени, че шаха е националеният ни спорт. Все пак България е комунистическа страна (е да де.. била... ама вече не е? нали не е? нали?)

Всичко това се случи поради факта, че казах колко красива игра е шаха. Не биваше. Сега за пореден път трябва да обеснявам.

Да, имаше комунизъм, но комунизма не е това, което си мислите. Дори най-лошото не е това, което са ви казвали. Вярно, че беше различно, но по онова време аз си мислях, че повечето деца в капиталистическите страни за боси и работят от сутрин до мрак в някоя фабрика. Долу горе вие сте толкова далече от представите ви за комунизма колкото аз бях тогава за вашия живот тук.

Тук да ти кажат, че си комунист е по-лошо от фашист. Сега се сещам, че май и в България вече е така.