четвъртък, февруари 09, 2006

Рекламa [против] цигарите

Всъщност реклама на цигари няма. Няма защото рекламите са забранени. Както и в България така и тук. Обаче лисици колкото искаш. Сега много се радвам на една реклама, която не рекламира тютюнопушене, но през цялото време се говори за цигари.

Не е забранено да показваш хората които се отказват или са в процес на отказване от тютюнопушенето. Има добре изглеждащи млади хора в конкурентна среда изцялов в топли цветове и приятна музика да си говорят за цигари. Да дават как гледат сайта на един от големите производители на цигари, който навсякъде по света се свърза еднозначно с тютюн. Виждат се добре името и какво произвежа. Рекламата продължава с това как здрави млади хора говорят за борбата с цигарите. Някой от тях вече не пушат цигари от няколко месеца. Някой са преминали на дъвчене на тютюн или са успяли успешно да се преборят с цигарите като са посещавали курс организиран от най-гоелмия производител на цигари.

Има и един безличен надпис, че цигарите са вредни. Това точно когато има ефект в рекламата, който привлича вниманието върху рекламата а не върху надписа който е насложен. И това си върви по повечето телевизии. Странно, че никой не помисля за реалния ефект, който оказва. А може би някой е помислил. Със сигурност е помислил.