неделя, февруари 12, 2006

Състезания по надяждане

Преди малко гледах състезание от световния шампионат по надяждане. Състезанието беше за ядене на кюфтета. Не е шега. Най-много изядени кюфтета за 12 мин.

Има си международна лига по надяждане. Вътре има различни състезания. Примерно изяждане на най-много хамбургери за 8 мин (рекорда за определн вид "krystal" е 33!), най-много сладолед за 8 мин (1 галон е рекорда) или най-много донута за 8 минути (49 е рекорда).

Има си правила и звезди като във всяко друго спортно състезание. Преди състезанието се дават малки филмцчета как състезателите се подготвят. Интервюта с тях. Какви са били трудностите и как мислят, че ще се представят.

Примерно единия се оплака, че ако имало възможност да пие бира вместо вода щял да се представи по-добре. На тренировките имал доста добри резултати с бира.

Бяха дадени как се преготвят кюфтетата. Има си двама водещи като на всяко американско състезание. Обсъждат се различните стратегиии на играчите и се дава историческа информация кой колко кюфтета е изял.

За съжаление всичко това не е шега. Съвсем сериозно се гледат от населението тук. Все пак не е като бягането. Много не могат да минат 100 метра без кола, но нямат проблем с яденето. Така, че се намира интерес към такива състезания.

Самото състезание е грозна картинка. Хора, нормални на вид, тъпчат храна колкото може по-бързо. Част от храната се стича по лицето и дрехите. Много повече прилича на ферма отколкото на маса за ядене.

Интересното е, че световния шампион от миналата година е една американка от китайски произход. Не и давам и 40 кг с дрехите при условие, че повечето от състезателите са над 140 кг. Повече от тях се състезават (тъпчат) седнали, че е трудно 12 мин да ядеш прав.

За 12 минути китайката изяде 83 кюфтета (около 2.8кг) и в интервюто след състезанието каза, че можела да яде още, но времето я ограничило. Водещия я похвали за доброто представяне като освен останлите похвали я нарече истински атлет в това трудно състезание!