неделя, януари 29, 2006

101% увеличение

Тук има няколко много странни телевизионни програми. Едната от тях е тази, която представя нови книги на пазара. Автора говори пред хора, които обичат да четат. Има доста такива тук. Поне в тази част на САЩ, в която съм аз. Друга такава е програмата на университета, която излъчва лекции от значими учени. За нея някой друг път ще напиша.

Тази вечер един от авторите в предаването за книги говори за книгата, която на бълграски би се превела като "Рим не е изгорял за една нощ". Книгата засяга икономическите проблеми, пред които е изправена САЩ докато се бори за демокрация и свобода по света.

Данните бяха много интересни. Примерно в бюджета за следващата година има: увеличаване на парите за министерство А: 20%, за Б: 5% и т.н

Проблема е, че всичко се увеличава. Няма такова нещо като намаляване. Сегашното правителство увеличава парите за отбрана, парите за образование... намалява данъците, увеличава парите за субсидиране на лекарствата. Навсякъде увеличение.

Как? Ами с печатане на пари. Ами какво ще прави след 2-3 години? Да му мисли следващия президент. По всичко изглежда, че сегашния има други задачи.

Освен това, огромни количества долари потъват в Китай. САЩ изнася към Китай суровини и внася стоки. Стоките са на много ниска цена, но по дефииниця това се нарича колония. Колония, но не Китай да е колиния на САЩ. По икономически данни САЩ е колиния на Китай през последните 10 години!