понеделник, декември 26, 2005

Органичната храна

Тук е много популярно да отидеш на магазин на 15 км защото там по повечето продукти може да видиш етикета - Органична храна. Предполагам, че това ще достигне и в България. Нека хората бъдат подготвени да решават дали да плащат повече защото има храната етикет - USDA Organic

Когато погледнеш примерно органични ябълки веднага виждаш разликата. Примерно в България няма да видиш 10 еднакви ябълки и по цвят и по форма. Все една от тях няма да е точно кръгла или ще е малко по-червена. Или дори може да видиш ябълки, в които си личи някога да е имало чевей, а защо не и все още червея да е вътре.

Тук няма такова нещо. Всички ябълки са еднакви по форма и цвят. Жълтите са едно и съшо жълто, червените едно и също червено. Няма малко по-узряла или малко по-чевена. Формата им е като от калъп. Всички са еднакви. Има някой малко по-малки, но това е изключение. Еднкви са дори по етикета, които е залепен на всяка една ябълка - Organic food.

Аз като човек, който обича да чете етикетите, но винаги да обеснява на познати, че не бива да очаква да има катеричка в "Бисквити - катеричка" реших да потърся какво означава тези магически думи - USDA Organic. Магически, защото успяват да измъкнат от потребителя повече и то само с тази лепенка.

Открих доста интересни неща:

- Не се опитвайте да смесванете органична с натурална. Те не са едно и също. Не ги бъркайте, те не са едно и също. Това може да се види на доста места по официалния сайт.

- Органична храна означава, че е израстнала в органични условия. Семената са били органични. Това и само това.

- Всяко семе, което е получено от растение било повече от една година в органични условия се смята за органично. Взимаш едно семе, което не е органично. След една година в органични условия то дава само органични семена. Нищо не пише за първото семе. То може да е купено от голяма компания за производство на хибдридни, исках да кажа подобрени семена.

- Ако продукта е с 95% органично съдържание значи е органичен. Органични дъръжание се дефинира по документ. В документа влизат всички химикали, които може да се ползват при отглеждането. Има списък на 516 химически и синтетични вещества и подобрители, които може да се изполват при отглеждане на проукта. През 2006 ще бъдат вкарани още толкова. Много е важно да се ползва точно този химикал, а не аналогичен от друга фирма. Ако ползват аналогичен вероятно продукта няма да е органичен.

- Етикета "органична храна" може да се постави само от производител, който е получил сертификат от специална комисия. Ако си производител трябва да се подготвиш за специлна инкспеция, пред която трябва да докажеш, че начина по който произвеждаш е органичен. Това вклчюва доста неща. Примерно трябва да купуваш органични семена само от производители получили документа пак от тази същата комисия. Площите, в които отглеждаш органична храна трябва да са отделени от другите, в които е неорганична с буфер. Доста неща са. Много важна комисия е това. Ако нямаш докуемента и край няма лепенки по продуктите ти.

В САЩ има около 7000 такива ферми. Вероятно ще стават повече. Причината е по-добрата печалба. Печалбат е по-добра защото цената е по-висока за приблизително същите разходи. Как същите? Ами пише, че няма да ви се увеличат разходите ако произвеждате органични продукти. Ще сте по дисциплиниран като произвеждате и ще ви проверяват по-често за да имат право да слагат магическата лепенка.

А истинската причина е, че повечето от американците никога не са яли истинска ябълка. Така, която като я отрежиш и вътре захарността е на кристалчета. Такава, която трябва да почистиш от червей преди да хапнеш. Няма и да опитат. Всеки червей би загинал в органичните ябълки - USDA Organic.