сряда, декември 21, 2005

Цената на петрола

В България, когато се каже, че цената на петрола се е покачила всички казват, че няма какво да се направи. Щом се е покачила ще е така.

Тук хората се запитват защо така се получава. Защо цената се е покачила?

Гледах много силно журналистическо предаване на тази тема. Доколко е истина може всеки от нас да си отговори. За повечето неща имаше предоставени документи или материали от различни разследвания.

Всичко започва около 2000 година, когато фирмите от петролния бизнес правят оценка на развитието на отрасъла. Основата на американската икономика е ниската цена на петрола. Всичко се крепи на това. Би трябвало фирмите, които доставят петрол да печелят. За тези фирми обаче тази печалба не е достатъчна и решават да предприемат определени действия. Защо точно през 2000? Може би тогава се е променило нещо, което им дава определена свобода за предприемане на определени действия без да се притесняват, че може държавата да ги накаже... Какво ли се е случило тогава?

Започват със затваряне на рафинерии. Един от начините да подобриш цената на продукта е като намалиш количеството. Трудно е да обясниш защо искаш по-малко да произвеждат арабските държави. Трудно е да забраниш на Русия да произвежда по-малко. Произведеният нефт трябва да се преработи преди употреба. Така, че започват поетапно да затварят рафинерии. Затоврили са около 24 рафинерии по цялата територия на държавата. Включително и нови, които са работили само 2 години.

После се предприемат още няколко хода за да се получи плавно покачане на цената. Основното е кампания, която обеснява как потреблението става все по-голямо в световен мащаб. Как Китай потребява все повече, което не е не вярно, но доста засилено. Може да се погледне световното потребление на петрол. Там САЩ има 48% а Китай 8-10%.

После идва петролния дефицит поради войната в Ирак. И после... после идва най-хубавото, което може да се случи за тях. Ураган да се предвижи към петролните входове около Ню Орлеанс. Някой ден ще напиша и за урагана какво се говори тук. Доста е интересно и вероятно не се публикува в България.

Всички може да се помислят, че компаниите ще реагират адекватно. И те наистина реагират адекватно като изкуствено намаляват петрола в САЩ. Точно в този момент са изнесли с огромни танкери нефт на безценица за Гватемала и още една страна от централна Америка. Става дума за милиони и милиони галони нефт. Цената на пазара е реагирала на намаляване на запасите.

Имаше разследване в конгреса, ако не греша, на което ги попитаха защо след като има проблем с петрола печалбата на тези компании е нараства лавинообразно. Защо цената на петрола расте толкова бързо без някаква реална причина.

Те отговориха, че причината не е в тях и ако правителството иска да помогне на гражданите по-добре да отпусне средства да се построят нови рафинерии... т.е. петролните компании нямат възможност да построят нови рафинерии?!?

Имаше интервю с автор на книга, която разглежда развитието на петролните компании през последните 100 години. Той каза приблизително следното: "Тези компании са ни стиснали здраво за гърлото. Контрола от държавата върху тях е много малък и става все по-малък. Петролните, заедно с военните компании реално управляват държавата. Може да се стигне до там да решим дали не е по-добре да имаме свободата като не ползваме петрол или да продължим да плащаме данък на петролните компании през целия си живот"