петък, декември 02, 2005

Кабелната

Вече имам кабелна телевизия. Кабелна като кабелна, но се оказа, че не е така. Тук става дума за нещо различно.

Направих опит да намеря канал с нещо, което ще ми е интересно. Започнах да ги въртя, както правех в България и една след друга да гледам. В пакет, който си взех има над 150 програми. По 1 мин да отделиш и за да ги превъртиш ти трябват повече от 2 часа. Не само това, но и не е удобно да ги превърташ.

Тук кабелната телевизия има друго измерение. На практика ти нямаш време да гледаш това, което искаш. Ти нямаш време да гледаш каквото и да е, но това е друг въпрос. Трудността е с огромното разнообразие от предавания и филми. Освен това някой неща ги дават твърде късно или когато си на работа. Може да си поръчаш да ти ги записват. Има и такава услуга, която се плаща допълнително.

Вместо да влизаш и да въртиш каналите като гледащ какво излъчват в момента, трябва да отидеш на един екран в който в табличен вид има какво в момента се излъчва или какво ще започне да се излъчва. Можеш да видиш на около 10-15 канала какво дават. Има друг екран, който ти дава по жанрове. Ако искаш филми, кои филми къде ще започнат. Ако искаш HD предавания можеш да видиш само такива къде какво дават или ще започне.

Може да си избереш и канал като номер, но това е доста трудно защото не са последователни номера а и за някой номер не си платил. Минават 10 сек преди да разбереш, че не си платил.

Освен това има огромно количество предавания по поръчка, които са безплатни. Услугата се нрича се Video on Demand и цената и влиза в месечната такса. Влизаш в екран в който си избираш какво те интересува. Дали искаш да гледаш уроци за китара или упражнения за йога. Може да искаш да видиш някой класически филми или да избереш нещо за детето. Има много филми и развлекателни програми. Изглежда като огромен видео клуб, от който можеш да гледаш като избираш с дистанционното само. Има и такива, за които трябва да платиш за да гледаш, но цената е $4 за филм. Далеч по-малко от колкото да ги гледаш да кино. Може би ако вземеш диск ще е малко по-малко, но не си струва разкарването ако гледаш 1-2 филма месечно.

Въпроса е да намериш време да гледаш. Нещо, което за мен в момента е доста трудно.