петък, август 31, 2007

Сините ангели

Сините ангели се казва американската група за висш пилотаж. Избрани пилоти, които почти цялата година обикалят в САЩ да покажат на децата, че искат да са пилоти.

Две години имам възможност да ги наблюдавам почти на живо. Програмата им е доста скучна. Направена по американски интересно. Много реклама, конферансие, специален човек от екипа обясняващ колко е страшно това, което ще видите. После следва номера. Обикновено няколко самолета летят близо един до друг и изведнъж се разбягват в различни посоки с цветен дим зад тях. Не много ефектно, а предполагам и не много трудно за пилот изтребител от бойната авиация. После следва дълъг анализа на това, което са показали и то надвишава значително самия номер. Хората все пак си ги харесват и наистина са важна добавка към останалата част от празника - бира, хамбургери. Зрелища, хамбургери и бира!

Днес попаднах на нещо, което е по-скоро от вида "без думи". Случило се е на Maks-2007 преди няколко дни. Щях да падна от стола като видях демонстрацията около 2-рата минута. Това е шоу по руски образец и по някаква причина вдъхва респект и уважение към пилота и машината. Липсват хамбургерите, бирата и приказките. Това всъщност е без значение защото докато не е боядисан като великденско яйце и не пуска цветен дим няма да го покажат в САЩ. Разбира се, че и това няма да е достатъчно.

Ето нещо истинско: