вторник, август 07, 2007

Той не е виновен

Той е Известен и няма как да е виновен.

Може пък крайпътното заведение да го е подвело. Той да си е поискал една малка водка, а те пък като са го познали, защото е Известен са решили да го уважат и вместо 50 да са му сипали 100. И така три пъти. Случват се такива работи. Той е Известен.

Може пък машината да го подвела. Нещо с волана или педала на газта. Той, както обикновено изпреварва там където застигне някой по пътя защото машината е мощна а знаците са за останалите. В насрещното едва ли ще има танк пък друго не би му навредило дори и да го срещне челно. Той за какво е платил толкова пари ако всяка Хонда би го застрашила на пътя?

Може полицая, който го е пуснал след като го е спрял преди катастрофата да е виновен. Все пак нали са затова полицаите - да правят необходимото да не загиват хора. Полицая го е спрял, познал и нищо, а после е бил убит Българин на 23 години. Полицаят сигурно ще бъде виновен И за убийството.

Всъщност, може пък пък загиналият сам да си е виновен. Карал е с позволената скорост и според правилника, но пък не се е дръпнал от платното навреме. Изтеглянето от платното е много важно умение. Едно от най-необходимите за оцеляване на пътя в България и като такова скоро ще залегне в изпита за шофьорска книжка. Загиналия има вина, че не е вкарал колата в канавката когато е видял поредният самозабравил се в насрещното.

Може пък нещо на пътя да е причината. Винаги досега Той е успявал да върне колата. Къде хората отсреща са спирали или излизали от пътя, къде той е успявал да покаже на какво е способен автомобила. Винаги е успявал. Сега не се е получило. Сигурно нещо е имало на пътя. Примерно разлято масло или вестник от миналия четвъртък. Нещо на пътя е причината.

Може пък да не е бил пил изобщо. Всъщност кръвните проби в България не стават като по света за минути. Ако си известен минава седмица, че може и повече. Никога резултата не е категоричен. Тройна експертиза може и да докаже, че причината е нередовен уред или неправилно използване на уреда. Когато се окаже след 3 месеца, че измерването не е категорично пък се вижда, че няма запазени други проби защото ги пазят само 3 месеца и ... готово. Всичко е така, както се очаква.

Може пък причината да е ...

Всъщност по-важното е, че Той не е виновен. Как и защо не е виновен ще бъде показано в съда. Нали затова е съда.