петък, август 17, 2007

Курорт

Смятах малко снимки да сложа като се прибера. Американски курорт все трябва да има какво да покаже. Снимки обаче няма. Не си струваше да се снима а и се върнах по-рано заради саждите във въздуха от горящите пожари наоколо.

Сега зная малко повече за курортите и вече не смятам да търся места подобни на тези в Австралия или България. Просто няма как да има такива. Тук числата определят съзнанието. Ако има печалба ще се отделят много внимателно необходимите пари. Ако пък няма печалба и освен това не носи загуба никой няма да даде и долар. Всичко е бизнес.

Пътищата бяха перфектни. За пътищата има пари защото по-добри пътища водят до повече коли, по-голяма зависимост от петрол, много повече пари за най-големите.

Курорта, който посетих е един от най-големите в щата. Обаче отиваш там и какво да видиш? Огради и оградени пространства. Вижда се, че вътре са направени както трябва, но това е за да има причина да влезеш. Това и само това е от значение. Курорта не произвежда и фирмите не плащат там данъци. Общината ползва малко пари за по-важни неща от това да се грижи за градини, алеи и паркове.

Докато в Австралия алеите бяха до водата за да ти е приятно да се разходиш тук алеи няма, а пътищата не са до водата защото парцелите до водата са най-скъпи. Цялото езеро е обиколено с частни парцели.

Имаше един "парк", които беше нещо като достъпен. Не, че можеш да вървиш до него. Намира се на около 2 км от града. Парка е там с много ясно и точна цел - да увеличи цената на парцелите между града и парка. За парка никой не се грижеше и беше толкова здраво миниран от канадските гъски, че единственото място за стъпване беше циментираната пътека.

Ако ходиш в американски курорт бъди готов да платиш безумна цена за нощувка. Важното е да не направиш моята грешката. Казах си, че може да изберем място, което предлага нощувка и да се възползваме от средата наоколо за да си починем. Груба грешка.

Следващият път ще избера място, което предлага всичко, което ми трябва. Включително и възможността да се разхождаш вътре защото отвън няма нито къде да отидеш нито какво да правиш. Освен, ако не си платиш допълнително и то доста сериозно.