сряда, септември 05, 2007

Американците наистина са

Живее човек нормално в България. Радва се на живота и решава да отиде на бригада. Не на бригада, както се ходеше едно време по задължение, а с желание и труд.

Преди години времето на бригадата беше най-хубавата част от годината - млади хора заедно с песни и китари и живот около тях. Почти не плащаха, но нямам лош спомен от безсънните нощи в приказки и планове за бъдещето.

Сега бригадата има друго измерение - бизнес. Като че ли най-търсените са тези в САЩ. Момичетата се надяват интересни хора да ги срещнат. Момчетата пари да направят.

Днес ми изпратиха разказ за едно подобно приключение:

http://e-vestnik.bg/920

Работех в департамент “Хаускийпинг” (домакинство, поддръжка на чистотата-бел.а.) в хотел-казино с хиляда стаи. Длъжността се водеше “хауспърсън” – трябваше да помагам на чистачките на стаите. Плащаха по седем долара на час.

Друга работа си намерих на втория месец, да чистя стаите в друг хотел. Не исках изобщо да я работя, ама се налагаше. Мръсно е, мърляви са много. На много хора се е случвало да влязат в стая и да заварят кофа пълна с презервативи и лайна по чаршафите и по стените даже. Най-мръсното нещо, което аз съм чистил, беше сметана и сено.

След като напуснах втория хотел отидох в трети, където трябваше да мия чинии. Което само по себе си е лека работа, обаче аз не сполучих, единственото хубаво нещо беше, че е 8 долара на час, 64 долара на ден. Обаче вършех сам работа за шестима души. Е там вече си намерих майстора и ми скъсаха задника от работа.


И после заедно с това:

Като цяло съм много разочарован от хората. Някои по-глуповати много се заяждат. На един приятел му бяха казали: „О, вие имате банки в България, и с какво ги пълните, с камъни ли?” Това му го казва американец, колега, с когото мият чинии заедно и който не знае нищо извън щата си, а най-вероятно и извън града си. Дразнещо нещо е адски бедната обща култура. Мои връстници, шефовете ми, никой не знаеше коя година са създадени Щатите, не знаят историята, абсолютно нищо и въобще не ги интересува. Не знаят кой е първият човек на Луната… Имаше американци, които не знаят, че Великобритания е остров, някои не бяха чували за лирата. Иначе ако срещнеш образован американец, това е съвсем друго нещо.


Хубаво си го описал. Проблема не е в тях обаче. Защо не отиди да питаш циганина на централна гара дали Великобритания е остров и в коя година са създадени Щатите? Какво мислиш ще ти отговорят? Този, който живее в мръсотията, чисти стаите в долнопробни мотели той не знае отговора. Той ще тъне в мизерия и простотия. Така е навсякъде. Това, че в България не искаш да го видиш е съвсем друг въпрос. Защо не отидеш в Факултето и не попиташ колко щата има САЩ или дори нещо по простичко Калифорния граничи ли с Флорида примерно?

Навсякъде обществото си има своите отрепки. Тези, които са отишли да работят за по $8/час са глупавите. Ако искаш да работиш с хора сравними с тези в България направи така, че да работиш за $50/час и тогава може да направиш съпоставка с хората в България. С тези, с които си учил или с тези, с които живееш.

Късмет имаш, че си се отървал без произшествия приятелю. Късмет имаш...