вторник, юли 03, 2007

Клиенти, поръчали тази книга

Купуваш нещо защото си решил, че имаш нужда от него. Интересно е какви анализи може да се направят от няколко покупки които си направил. Дали това не може да се използва за оказване на помощ? Примерно след 10 закупени книги ти се праща покана за разговор с човек, който може да ти помогне.

Полицейщина ще каже някой и естествено друг ще се съгласи. Аз смятам, че трябва да се помага на хората, освен ако те изрично откажат. Във всеки случай при определени книги трябва да не им се позволява да работят с деца, в болници, в полиция или армия, за да има мир и спокойствие. Фашизъм? Фашизъм е доста общо определение.

Всеки офицер от НАТО трябва да отговаря на определени критерии. За целта се явяват регулярно и на психо тестове, които определят доколко е годен. Една от оценките е "тревожност, депресия, стрес". Ако не ги покрие, не ги покрива и не става. Точка. Това какво е? Оценка за годност.

Всеки учител в САЩ е длъжен да се явява на психо тестове. Ако не минеш нямаш право да работиш с деца. Точка. Същото е за полицаите. Ако не минеш не ставаш.

Интересно би било да се включва не само текущия тест, но и поведението в обществото. Доколко и какво чете. Какво поведение има. Някой от нещата са включени, но книгите не са.

Примерно, ето нещо автоматично генерирано в една известна българска Интернет книжарница:

Клиенти, поръчали тази книга са закупили също:
  1. Тренировка на тялото и духа
  2. Уроците на Норбеков: път към младостта и здравето
  3. Преобразете тялото си за 6 дни
  4. Не пуша вече! Съветите на един бивш заклет пушач
  5. Богат татко, беден татко
  6. Четирите потока на парите. Пътеводител към финансова свобода
  7. Да излекуваме тревожността, депресията и стреса без лекарства и психоанализа

Доста може да се каже, но и без да добавям нищо, последното заглавие казва достатъчно. Не смятам, че това е социално опасна група, но определено тези хора имат нужда от помощ "за да излекуват тревожността, депресията и стреса"

Ако все пак имате вече няколко книги от този списък това означава само, ... че имате книга от този списък. Нищо повече ...