сряда, юли 04, 2007

Оставени деца

От време на време се съобщава за оставени деца пред църкви. В повечето случаи става дума или за много млади майки или за седмо - осмо дете в семейството. До момента съм чувал само за цветнокожи деца.

В САЩ, Канада и някой страни на Европа има закон тип "Сигурно място" (Safe haven). Закона гласи, че всяка майка има право да остави детето си ако прецени, че не може да се грижи за него. Ако детето не е наранявано никой не изисква от майката да обоснове решението си. Може да я поискат информация за детето или да се опитат да и окажат медицинска помощ ако личи, че раждането е станало съвсем скоро, но обикновено не го правят. Има достатъчно хора, които искат да осиновят такива деца.

В САЩ има няколко условия. Първото е, че само майката може да остави детето. И второто, но не по-малко важно е, че детето може да се остави само пред полиция, болница или пожарна. Там и само там е законно. Всяко друго място се счита за наказуемо поради захвърляне, а не изоставането на детето.

Както може да се очаква повечето майки оставят детето пред някоя църква. Защо? Ами защото така пише в Библията. А щом е в Библията значи е правилно. Не много хора имат някакви съмнения относно написаното там. Резултата от изоставянето пред църквата е, че майка бива намирана, осъждана и не рядко лежи в затвор (2 години).

Всеки път по новините повтарят и потретват: Не си оставяйте детето. След години ще съжалявате, но няма как да си го върнете. Ако все пак се решите оставете го пред пожарна, полиция или болница. Никой нищо няма да ви каже. Вие имате право на това. Законно е. Не е законно да го оставите пред църквата. Не е законно!

Никой не слуша. Следващия път пак същото. Църквата та църквата...