петък, юни 29, 2007

Поставянето на колан

Живот, Свобода, Собственост - според конституцията на САЩ това са трите права, които всеки има. Те са неприкосновени по принцип. Всеки закон трябва да ги зачита. Ако някой успее да покаже закон в който и да е щат, който нарушава някой от тези права, то закона отпада.

Има само една възможност за ограничения - ако изразявайки твоята свобода ти нарушаваш живота, свободата или собствеността на хората около теб. Тогава се смята за целесъобразно да ти бъде ограничена свободата. Примерно, трябва да спазваш правилата за движение по пътищата не защото може да се нараниш, а защото може да нараниш някой друг.

Интересно е как някой закони "заобикалят" тези изисквания. Спорно е каква е причината да караш автомобил с колан. Закона явно нарушава едно от трите изисквания. Ограничава свободата на водача. Той не може да кара така както си поиска. Но от друга страна ако няма колан ще нарани себе си, което всеки е свободен да направи. Дори нещо повече, всеки е свободен да се откаже помощ дори и това да му коства живота. Свободата тук е с голяма буква.

Тук се смята, или поне закона определя поставянето на колан като задължение не за опазване живота не на водача, а на хората, които не са в автомобила на водача. Имало случаи, в които хора без колан са изхвърчали от предното стъкло и са наранили други хора. Това е опасно за останалите и затова всеки трябва да кара с колан!