събота, юли 14, 2007

В тунел на киевското метро...

Чета новините от България от време на време. Слушам и радио. В последно време очаквам да се прочета, че някой късопаметен пишман политик с "ясното" съзнание за отговорността към партията и народа да призове: "Танковете да дойдат!".

Като резултат от подобна стъпка, новите-стари ще се върнат на власт и още половин милион от най-образованите или просто най-активните млади хора ще напуснат страната.

В това сложно време попаднах на една много важна новина: "В тунел на киевското метро се срути стена". И което е много по-важно: Затворени са станциите "Позняки", "Харковска", "Борисполска" и "Вирлица". Сърцето ми трепна. Затворени са четирите станции, които са от изключително важно значение за целокупният български народ.

Питам се дали от липса на професионализъм или просто от неразбиране се пълнят новините с подобни глупости?

Тук в САЩ по телевизията те занимават основно с проблеми от съседната улица или от улица, която може да стигнеш след час-два пътуване. Има и новини от света, но те са много по-малко и са свързани по някакъв начин с хората, които живеят в САЩ.

Ако четеш български новини или слушаш българско радио може да научиш напълно несвързани факти с България случили се на места, които никога и по никакъв начин не засягат човека, който живее в България.

Стоят си баба и дядо на село. И типичната история след новините. Дядото цъка с език и се чуди "Дали в северна Индия има жертви? Казаха, че са се стреляли, но нищо за убити? Колко ли човека са загинали от атаката в Пакистан? Ужас, ужас... какви неща стават само по света... И оня автобус в Непал.. тц, тц, тц - 30 човека загинали и имало и деца... Добре, че поне ние сме добре."

Дали пък последното изречение не е отговора? Не, не е според мен. Отговора е някъде другаде.