четвъртък, май 17, 2007

Автоджамбазите

САЩ, голяма страна, много коли, много демокрация.

Според статистиката, а тук за разлика на някой други места на това може да се вярва, всеки 27 секунди в САЩ се открадва по една кола. Региона на Сеатъл е #6, което означава, че всеки ден 96 коли сменят собственика си незаконно.

Има хора с повече от една кражба на една и съща кола. Случва се може да кажем. И в България на някой им се случва. Това, обаче, което не съм виждал в България е въмозможността да видиш кои са най-опасните места. В коя част от седмицата, както и по часове колко е опасността да ти задъгнат колата.

Пак статистиката показва, че най-опасно е понеделник и сряда между 1 и 3 след обяд. Защо? Никой не знае.

Също има и технологии за борба с това. Системи закачени по коли, които в движение разпознават колата, модела, цвета, номера. Ако има несъответствие веднага колата се прибира и връща на собственика. Резултатите са доста добри.

Голямата причина, всъщност една от причините е, че тук може да караш цял живот без книжка или в състояние, което е забранено. Ако обаче не нарушаваш правилника за движение, никой няма право да те спре за проверка. Ако те спрат значи са видяли, че си направил достатъчно за наказание. Тогава вече може да те проверят за каквото си поискат. Но, за да те спрат трябва да имаш провенение.

Ако караш крадена кола и не правиш никакви провинения и никой не те удари примерно то няма да те спрат и няма как да разберат, че е крадена. Освена, разбира се, ако някоя от тези нови системи не усети, че има несъответствие или колата е обявяна за издирване.