неделя, май 13, 2007

Батальона се строява

"Батальона се строява за последен път", вечният казармен хит ще изпадне в забрава. Прочетох, че последният набор младежи даде клетва.

И преди имаше български мъже, които не са се клели пред България, но за първи път в историята на Българската държавата, държавата се отказа да полагат клетва пред нея. Причините са чисто политически и някой ден всички ние, ще платим по един или друг начин.

Ако не друго то поне трябваше да се запази клетвата. Това е важна част от изграждането на усещане за националност в съзнанието на българският мъж. Трябваше да се запази 30-60 дни военно убучение с клетва.

Чета за народните тържества и веселия, че казарма няма да има. Прилича на веселите абиторенти всяка година. Милите те, смятат, че трябва да се радват. Истината е, че трябва цяла нощ да реват, че най-лесната част от живота им е минала. Предстоят само по-големи трудности и проблеми.

Казармата е едно от тези неща, които разбираш след като излезеш от там. Това, че са я махнали може да се окаже по-големият проблем за голяма част от българските момчета. Вместо да се радват техните родители може би е по-добре да съжаляват, че много от тези момчета никога няма да минат в следващата част от живота си - да бъдат мъже.

За жалост, някой ден вероятно ще разказвам, че аз съм един от малкото българи, които имаха късмета преди да влязат в живота да служа в Българската Армия.