сряда, май 09, 2007

Прогреса

В последните няколко месеца се заговори за предстоящите съдебни битки между две комуникационни компании. Едната е от по-отдавна на пазара другата е по-прогресивна в технологиите и цените.

По-голямата предлага цени от порядъка на $30 на месец, другата $100 за година. Разликата е голяма, а причината е използваната технология. Всъщност основният спор е кой е собственика на технологията.

Преди години се говореше как IBM измисляли разни неща и ги слагали в сейфа за след години. Струваше ми се, че е повече слух отколкото смислена стратегия. Да измислиш нещо и да го прибереш вместо да се възползваш от технологичното си приемущесто.

Оказа се, че не само IBM имат такива сейфове. По-голямата от двете комании има патенти за технологията на по-малката от преди 12 години. Аз имам понятие от тази технология и зная какво беше преди 12 години. Звучи ми невероятно. Някой е знаел преди 12 години как да разреши проблемите и като резултат от всичко е направил необходимото никой друг да не може да намали цената.

Колко ли други открития чакат някой да ги преоткрие?