четвъртък, февруари 15, 2007

Наследството

В последно време имам възможност да гледам много силни предавания за древните цивилизации. Докато преди години се ограничаваха в разговор със светила по определената цивилизация сега имат възможност сравнително евтино да пресъздадат с компютърна графика и анимация много повече.

Въпреки, че имаме много документи от това време за нас постигнатото от тях в културата, образованието, здравеопазването е на практика без значение. Всички тези цивилизации са имали и писатели и художници и артисти, но техните продукти се оказват не интерсни за нас. Ако някой се сеща за гърците то трябва да кажа, че древните гърци са основоположници на нашата цивилизация.

В този ред на мисли какво всъщност постигнахме до тук като цивилизация? Интересни и скъпи оръжия, икономка търгуваща виртуални стойности, хиляда и един начина да се самоунищожим и още няколко неща. От всичко това има ли нещо, което ще бъде интересно за бъдещи цивилизации?

Нашата цивилизация ще загине? Да. Ще загине. Как точно не е ясно, има различни хипотези и най-вероятно нито една не е точна, но със сигурност знаем, че сме преходни. Причините за колапса може да са външни или вътрешни. Външните са сблъсък с космически обект, вътрешните са много. След евентуалното апокалиптично събитие цивилизацията ще остане в историята. След нея вероятно ще има следваща.

Какво всъщност постигна нашата цивилизация до тук? Нещо, което е факт и ще бъде там и след хилядолетия. Нещо, което да не е необходимо да се обяснява какво е и колко всъщност е ценно.

Човек стъпи на луната!

Да. Това настина е нещо значимо. Има факти на Луната за следващите няколко милиона години. Те ще стоят там и ще бъдат информация, че сме постигнали нещо като цивилизация. Като цивилизация, защото никой няма да помни и да знае кой точно го е постигнал и защо. Постигнато е и е резултат на дейността на цялата цивилизация.

Нещо друго?