неделя, февруари 11, 2007

Спестовници

Тук е пълно със статистически данни. Не само, че ги има но и наистина се използват за анализ и взимане на решения. По незнайни причини статистическите данни не се правят само от една организация, още по-малко такава, която се издържа от правителството.

Не са се сетили предполагам да я сложат в зависимост от управляващите. Ако пък управляващите назначават директора й тогава организацията ще доставя винаги и навреме и винаги правилните данни. В България това се практикува и е много удобно ... за управляващите.

Последното, което анализираха е информация за спестените средства в САЩ. Взимат се средствата, които населението притежава. Включват се движимата и недвижима собственост, средствата в банките и от стоковия пазар. После от това се гледа каква част е собственост и каква част е на заем.

През 30-те години на миналия век са положени доста усилия за анализ на икономическата криза. Целта е да се намерят начини тя никога повече да не се повтори. Един от резултатите свързан със здравето на икономиката е показателя "спестени средства" в населението. Според препоръките 10% е оптимално за икономиката. По-малко не е добре и повече не е много добре.

През 1988 година населението на САЩ е притежавало 10.2%. Един много добър резултат показващ здрава икономика и разумно население или по-скоро разумно управление на икономиката.

В момента резултати се, че населението е в дълг с 1%. Да, отрицателно притежание. Това означава, че е на заем с 1% всички притежавани средства.

Последния път когато това се е случило е 1933. По време на голямата икономическа криза. Тогава причината е, че трябвало нещо да се сложи на масата. Казано по друг начин глада. Хората са продавали и взимали кредити за да има какво да ядат.

Сега причината е друга. Пак с прости думи - лакомията. Повече и по-големи къщи. На всеки от семейството нова кола. Повече и по-големи заеми за по-скъпи колежи. По-чести екскурзии и по-скъпи телевизори, мобилни телефони и компютри. Повече кредитни карти.

Дори и собствеността, която притежаваш се предлага на банките срещу кредити. Къщата сега ти струва повече заради безумното повишаване на цените. Отиваш и поискаш от банката парите с които се е повишила цената. И отново не притежаваш нищо от нея.

След 74 години положението е пак същото. Причината е друга, но от гледна точка на икономиката резултата е същият. Според анализа това е обезпокояващо, но не драматично. Ще стане драматично, ако тази тенденция се продължи. Ще продължи ли? Според мен няма какво да я спре. Поне засега.