сряда, февруари 07, 2007

Приходите от войната

Разходите по войната в Ирак надхвърлиха тези за Виетнам. Не се говори за числата, а за стойността. Хора запознати с числата твърдят, че се приближават към разходите за втората световна.

Преди няколко дни научих как се усвояват тези средства. Преди това си задавах въпроса как военните печелят. Не самите военни на бойното поле. Тяхната задача е да бъдат герои. Говоря за военните, които са обикновено са бивши военни, с големи къщи, скъпи коли и яхти. В момента са бизнесмени с добри контакти и история в армията.

Във втората световна война е липсвало понятието 'по договор с армията'. Имало е фирми, които са изграждали необходимите оръжия и провизии, но на бойното поле са били военните.

Във Виетнам се появява нов вид наемни отношение. Това са фирми свързани или направо собственост на военни, които се занимават с изграждане на летища, поддържане на базите и всичко, което не е свързано с пряко водене на бойни действия или носене на оръжие.

В момента в Ирак тези фирми са много важна част от военните действия. Причините са доста. В момента редовната армия заедно с гвардията са около 100 хиляди. Никой точно не зная колко са наетите от частни фирми, но се предполага, че са поне двойно. Всеки път когато загине военен това се съобщава по новините тук. Може да загинат 100 човека от наетите това никога не излиза по новините, не се води на отчет и не се обсъжда.

Докато във Виетнам наетите фирми не са носили оръжие в Ирак те си имат собствени самолети за доставка, собствени хеликоптери, собствени военни подразделения. Участват в охраната и военни операции.

Разходите, които се правят за тях са на база договор с правителството или различните американски фирми, които работят в района. Повечето охранителни фирми са тясно свързани с бивши военни.

Парите, които отпуска конгреса се усвояват от фирми поддържащи армията с оръжие, боеприпаси и технологии. Част от тях са за директно поддържане на армията, но не малка част са за плащане по договори с частни подизпълнители на задачи в бойните действия.

Така и сегашните военни са доволни и бившите също. Всъщност, сегашните не са много доволни. Оплакваха се, че техниката, която им са доставяли първите година две е била непригодна за военните действия.

От тези договори може би най-важното е, че няма статистика на загиналите, които не са военни. Това определено придава друг вид на войната. А както знаем от историята с Виетнам това е особено важно за САЩ.