неделя, януари 07, 2007

Богатството

Какво е да си богат? Богат в широк смисъл, а не просто материалено. Защо? Истински богатият човек е щастлив. Не е задължително богатството му да се измерва с числа. Може да живее в малко село на край света и пак да е истински щастлив.

Когато човек пожелае нещо и не може да си го позволи тогава се определяш като беден. Може да си пожелаеш да работиш миркобиология, да посетиш Монако или Виена. Ако не можеш да си го позволиш, а истински го желаеш, жадуваш за него - тогава се определяш като беден и нещастен. И обратно. Ако не изпадаш в такава ситуация, тогава си богат.

Има два начина да направиш хората богати. Като им даваш възможност да си позволяват това, което пожелават или като държиш желанията в рамките на това, което могат да си позволят. И двата варианта водят до целта. И двата варианта създават усещанието - щастие.

Преди години в България се прилагаше втората част. Хората бяха богатии щастливи, защото можеха да си пожелават такива неща, които можеха да имат. Да отидеш на море, да имаш жилище, да имаш образование, да имаш здравеопазване. Децата да учат, децата да растат усмихнати.

Сега се прилага американският модел. Постоянно и от всякъде те притискат да желаеш. Повечето от тези неща никога не би пожелал, но рекламата всяка вечер те насилва да искаш още и още. Хората си пожелават повече отколкото могат да притежават. За да си позволят нещата, които не са знаели, че искат се налага да работят повече и повече. За да вървят към щастието трябва да работят все повече и повече.

Това обаче няма да ги направи по-богати защото рекламата продължава да ги държи в бедност. Рекламата всеки ден продължава с нови и нови трикове да ги изнасилва.

Вероятно няма нация, която да работи повече от американците. Повечето от тях са работохолици. И заедно с това едва ли има по-нещастната нация.