сряда, януари 03, 2007

Европа "Добре дошла"

Виждали сте тези надписи "Welcome Europe" нали? Аз също ги видях. Имаше ги на площада. Предполагам ги има на много места в Столицата и страната. В България тези две неща винаги са били отделно - Столица и страната.

Този надпис не означава това, което повечето българи си мислят. Превода на "Welcome Europe" е "Европа, добре дошла". Само че това е заблуда. Не Европа се присъдени към България, а България се присъдени към Европа.

Надписа е грешен, но това е по-малкото зло. Представата за присъединяване на по-голямата част от хората в България е грешна.

България доброволно се съгласи да бъде граничен буфер със суровинен потенциал. От тук нататък бъдещето е в туризма и може би след години в някой части на селското стопанство. България доброволно се отказа от правото си да контролира процеса на развитие на държавата.

Всъщност това е без значение. За пореден път шепа българи решиха съдбата за поколения напред на цялата държава. За пореден път в историята на България се взе решение което формира бъдещето на нашите деца и внуци без да бъде попитан народа. Ние все още търпим последствията от някой предни подобни решения. Много българи останаха извън границата на България.

Било ненужно да се питат хората. Защо? Ненужно? Това да не е решение за енергийно обвързване само за следващите 30 години? Това е договор за неограничен период от време. Повече от колкото ние ще видим. Дали беше разумно да взима решение за нашите внуци и правнуци от шепа ненаситни управници?

Било очевидно какво народа искат. Добре, щом е очевидно защо не направихте референдума? Нека да видим колко процента наистина искат. Липса на пари? Не, не мисля. Липса на желание или страх от въпроса: Какво означава присъединяване към Европа?

Това не е съюз между Европа и България. Това е присъединяване към Европа, което означава спазване на на правила и норми, които не се контролират или одобряват от България. А ако тези правила не са справедливи за страна като България? Примерно, решенията са пропорционални на населението на провинцията т.е. исках да кажа държава. В момента имало възможност за вето. А какво ще стане утре ако решенията се взимат с 2/3 от депутатите на бъдещата федерация?

Нямало друга алтернатива? Може би е така. Може би не е. Това трябваше да се обсъди. Аз не съм убеден, че това присъединяване създава по-добро бъдеще на българите в България. Дава възможност за усвояване на един интересен поток от финансови средства, но това не е без нещо насреща. Какво трябва да даде България? Може би цвета на следващите поколения? Може би задължението да плаща с култура и история? Може би правото да се наричаш Българин?

Добро утро на новите европейци, които според строгия, но справедлив западен печат носят в Европа: милион мюсюлмани, милион цигани, писменост като на руснаците и най-голямата бедност на континента.

Да ни е честито!

... Влака пристигна. Слизайте от вагоните.