сряда, януари 17, 2007

105,9% от българите ...

Правя опит да пиша повече за живота в САЩ, за да е интересно на приятелите и познатите. Трудно намирам така интересни теми като тези от България. Примерно, днес прочетох, че официално 105,9% от българите ползват мобилните услуги.

Нека да погледнем следната задача за 4-ти клас в българско училище. Иванчо имал 10 ябълки и изял 110% от тях. Деца, колко ябълки е изял Иванчо?

За да решим задачата умножаваме 10*110 и разделяме на 100. Не е сложно. Получаваме, че Иванчо е изял 11 ябълки. Ама как така? Ами така, изял е 11 ябълки. Ама нали бяха 10. Е, да де - 10 са. Ама как може да изяде 11 след като са 10. Ами когато изяде 110% значи е изял 11. Ама как 11?!? Нали има само 10? Е 10 де, 10. АМА ТОГАВА КАК Е ИЗЯЛ 11???

Ей, защо не мога да видя данни от някаква статистика в САЩ, която да твърди, че 110% от хората отговарят на някакво условие? Тук имат статистически резултати за абсолютно всичко, което може да е свързано директно или индиректно с пари.

Кой беше този български специалист, по какво реши да напише, че 105.9% от българите ползват мобилни услуги? Кой му даде диплома? Къде е учил?

След като минеш 100% вече няма нищо, което да те спре. Догодина може да бъдат 210%. След две години спокойно може 300% от българите да са с GSM.

Нещо интересно, което не съм го виждал откакто излязох от България. В САЩ няма да видиш или чуеш: Дайте един SMS за да помогнете за ... Защо ли? Може би причината е обяснението, което чух преди години в България:

Ние, няма да дадем всичките пари за благотворителната кауза защото съоръжения поддържаме и ... ще спрем един процент за нас. Е, процента е тайна ама вие давайте, давайте. Вече 1 милиона SMS пристигнаха. Вие няма да сте единствения, които наливате в пустото. Давайте, трябват още, още, още! Ама не се притеснявайте, може да изпратите повече от един. Мммного е важно да (ни) помогнете.